Oficial: Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din România, va fi redeschis. Capacitate de 50%

Oficial: Azomureș,  cel mai mare consumator de gaze din România, va fi redeschis. Capacitate de 50%
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 18:48

Cel mai mare consumator de gaze din România, combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș, se va redeschide zilele următoare, a anunțat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important Redeschiderea combinatului va impulsiona consumul intern de gaze, acesta urmând a fi majorat cu un milion de metri cubi pe zi. În prezent, România consumă aproximativ 12-13 milioane mc/zi și produce 23 milioane mc/zi.

“Începând de mâine (28.06.2024) va porni instalația CET II, pentru probe de protecție și blocaj la cazanele CET II, de la SRM CIC Târgu Mureș, iar de luni (01.07.2024) începând cu ora 09:00 se dorește pornirea Instalației Amoniac III. care va consuma 45.000 metri cubi pe oră ceea ce reprezintă 50%din capacitatea de producție îngrășăminte chimice”, a precizat Sterian.

Lactalis închide fabrica din Miercurea Ciuc și concediază 95 de oameni CITEȘTE ȘI Lactalis închide fabrica din Miercurea Ciuc și concediază 95 de oameni

Azomureș se închisese la începutul lunii decembrie în special din cauza prețului mare al gazelor.

În luna decembrie, compania Azomureș a fost nevoită să suspende din nou producția de amoniac și îngrășăminte.

Combinatul, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice și consumator industrial de gaze naturale din România, controlat de grupul Ameropa, își reluase în toamnă producția la 50% din capacitate, după ce aceasta a stat suspendată o bună perioadă de timp din cauza scumpirilor istorice la gaze, principala materie primă din industrie.

"Azomureș, un important producător român de îngrășăminte, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților, care afectează negativ marea industrie locală. Impactul negativ atât asupra industriei, cât și asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată", preciza Azomureș în decembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
azomureș
amoniac