Tabloul economiei “gri” în România: Bugetul de stat ar putea câștiga în plus contravaloarea a încă cel puțin o tranșă din PNRR, în fiecare an

Tabloul economiei “gri” în România: Bugetul de stat ar putea câștiga în plus contravaloarea a încă cel puțin o tranșă din PNRR, în fiecare an
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 8 feb 2022

Inflația, criza energiei și pandemia ar putea accentua munca la negru, contrabanda și alte fenomene ale economiei gri 

Țările europene se luptă de mulți ani cu fenomenul economiei “gri” și încearcă să combată afacerile aflate la limita legii sau acțiunile unor companii prin care, deseori, se evită plata taxelor publice.

Urmărește-ne și pe Google News

Un studiu al Johannes Kepler University Linz - publicat de BNR - arată că, în perioada 2008 – 2018, impactul negativ al economiei “gri” asupra Produsului Intern Brut din România a fost de 28,6%.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ultimul raport al Comisiei Europene, din anul 2019, plasează România pe primul loc în UE cu cel mai mare deficit la colectarea taxei pe valoare adăugată. Potrivit acestor date, statul român nu a încasat 34,9% din TVA-ul care i se cuvenea, iar pierderile estimate la bugetul de stat se ridică la 7,4 miliarde de euro - aproape dublu față de cât a primit până acum țara noastră prin PNRR. Procentul a fost în creștere cu aproximativ 2% față de 2018.

Raportările Consiliului Fiscal din ultimii ani arată că sunt în jur de 1,4 milioane de români care lucrează fără forme legale în țara noastră. Cei mai mulți activează în zona de comerț cu amănuntul, construcții sau transport. Economiștii susțin că acest lucru ar avea cel mai mare impact negativ asupra bugetului de stat, prin neplata contribuțiilor și taxelor.

România mai pierde anual câte 2 miliarde de lei și din contrabanda cu țigări, potrivit estimărilor industriei. În anul 2021, pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, autoritățile române au capturat circa 116 milioane de țigarete de contrabandă, în creștere cu aproape 5 milioane față de anul 2020. Valoarea de piață a țigaretelor de contrabandă capturate de autoritățile române anul trecut se ridică la peste 68 de milioane de lei (13 mil. euro), conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro.

Pe segmentul comerțului cu țigări, bugetul de stat al României a încasat în primele 9 luni ale anului trecut cu aproape 1 miliard de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor raportate de BAT Romania, cel mai mare jucător din acest segment. Această creștere a contribuției la bugetul de stat are loc și în contextul reducerii nivelului contrabandei cu țigări, piața neagră a țigaretelor din România coborând în 2021 la nivelul de 8,7% față de 9,4% în 2020, potrivit Novel Research.

Între alte domenii puternic impactate de fenomenul economiei gri se numără și industriile HoReCa, piața chiriilor sau a serviciilor (precum cabinetele stomatologice sau saloanele de înfrumusețare), dar și sectorul digital este în atenția specialiștilor, având în vedere avansul accelerat de pandemia de Covid-19. Însă politicile publice fiscale încă nu sunt adaptate la dinamica activităților din online, iar un exemplu sunt platformele de delivery, care nu au un regim clar și unitar de funcționare. Una dintre cele mai importante dezbateri la nivelul Comisiei Europene este pe tema introducerii contractelor de muncă pentru curierii independenți, care lucrează pentru astfel de platforme.

Potrivit economiștilor, perioadele de fragilitate economică, precum cea actuală marcata de inflație și de creșterea costurilor cu energia, favorizează economia gri, iar tocmai în aceste perioade se resimte acut nevoia pentru suplimentarea veniturilor la bugetul de stat, care să fie făcută prin creșterea nivelui de colectare a taxelor datorate și un cadru fiscal predictibil și echitabil.   

viewscnt
Afla mai multe despre
pib; contrabanda
economie gri