EXCLUSIV Firma care asigură obligatoriu casele românilor ar avea de plătit peste 1,6 miliarde euro după un cutremur major. Toată piața asigurărilor sare puțin de 2 miliarde euro

EXCLUSIV Firma care asigură obligatoriu casele românilor ar avea de plătit peste 1,6 miliarde euro după un cutremur major. Toată piața asigurărilor sare puțin de 2 miliarde euro
scris 7 mar 2017

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, entitatea care emite polițele obligatorii de locuință, ar avea de administrat și de achitat în jur de 160.000 de dosare de daună în cazul unui cutremur de dimensiunile celui din 1977, au arătat, pentru Profit.ro, mai multe surse. Într-un scenariu optimist, care ia în calcul despăgubiri medii de doar 10.000 de euro pe dosar, suma pe care PAID ar trebui să o achite este de 1,6 miliarde de euro.  

Cele 160.000 de dosare ar reprezenta sub 10% din portofoliul actual de polițe emise de PAID. Menționăm că majoritatea polițelor PAID au o acoperire maximă de 20.000 de euro.

Așa cum prevede și legea, Pool-ul deține o reasigurare substanțială, reținerea proprie fiind de până în 3 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Din informațiile Profit.ro reiese că riscul a fost plasat către cele mai mari firme de reasigurare cu rating maxim, prin intermediul Guy Carpenter, un broker de specialitate membru al grupului Marsh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceasta înseamnă că, în caz de daună majoră, reasigurătorii sunt cei care vor trebui să achite pagubele. Contra acestui serviciu, PAID cedează între 60% și 70% din primele brute încasate.

PAID nu a divulgat, încă, acoperirea achiziționată prin ultimul contract de reasigurare.

Guvernul va intra în forță peste proprietarii de apartamente din blocuri cu risc seismic și îi va evacua silit CITEȘTE ȘI Guvernul va intra în forță peste proprietarii de apartamente din blocuri cu risc seismic și îi va evacua silit

În prezent, portofoliul Pool-ului este format din puțin sub 1,7 milioane de polițe de asigurare, ceea ce reprezintă doar aproximativ 18-20% din totalul locuințelor și clădirilor din România.

Acoperirea încă foarte redusă constituie una dintre marile probleme ale PAID, în condițiile în care toate planurile de dezvoltare, inclusiv proiectul realizat cu ajutorul Băncii Mondiale care a stat la baza înființării Pool-ului, se bazează pe o acoperire de minimum 50%, adică un portofoliu de cel puțin 4 milioane de polițe.

De altfel, strategia PAID, votată de acționari în 2016, presupune ca gradul de acoperire în asigurare să atingă 60% până în 2020, în condițiile în care, din 2009 până în prezent,  s-a atins doar aproximativ 20 la sută. Protejarea de riscurile catastrofale a majorității populației din România este scopul principal al PAID.

După înființarea PAID, prin lege Guvernul nici nu mai avea dreptul să intervină cu ajutoare în caz de inundație sau cutremur, deși a găsit de fiecare dată portițe pentru a o face.

Teoretic, orice proprietar din România trebuie să dețină asigurare obligatorie, altfel riscând o amendă de până la 500 de lei. În practică, primăriile evită să aplice astfel de amenzi.

Perspective sumbre pentru locuitorii unor cartiere din București, dar și pentru corporatiști: Mai multe stații de metrou vor fi închise temporar CITEȘTE ȘI Perspective sumbre pentru locuitorii unor cartiere din București, dar și pentru corporatiști: Mai multe stații de metrou vor fi închise temporar

Fără o mai mare cuprindere în asigurare, veniturile PAID s-ar putea dovedi, la un moment dat, insuficiente pentru a achiziționa reasigurare în limitele prevăzute de lege, mai ales că doi dintre acționarii Pool-ului au intrat deja în faliment, iar un al treilea este într-o situație extrem de dificilă, așa cum a mai arătat Profit.ro.

Înainte de a intra în faliment, Astra Asigurări era cel mai important acționar al PAID, cu o cotă de 15% din capital. Acțiunile sale au intrat la masa credală, putând fi vândute sau preluate de unul dintre creditorii  societății sau de altă  companie, cu condiția ca acestea să activeze în asigurări.

Ceilalți acționari ai Pool-ului sunt Carpatica Asigurări (declarată în justiție falimentară, pe fond), City Insurance (în redresare financiară) , Euroins (în redresare financiară), Grawe România, Uniqa, ABC Asigurări, Certasig, Credit Europe Asigurări (Ergo), Generali,Groupama și Gothaer.

Sub sigla PAID este vândută polița obligatorie de asigurare a locuinței, care acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro pe an pentru casele din materiale moderne sau 10 euro pe an pentru cele din chirpici. Acoperirea poliței este de 20.000 de euro sau, respectiv, 10.000 de euro. Riscurile acoperite sunt cele de cutremur, inundație și alunecări de teren.

PAID susține, marți, o conferință de presă în care anunță că va prezenta cifrele oficiale precum și un studiu care arată ce expunere are în cazul unui eveniment major. Profit.ro va reveni cu informații pe această temă.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
cutremur 77
dezastru.asigurare obligatorie locuinta