Atacul comercial al chinezilor pe TikTok. Sunt fabricate într-adevăr genți de lux în China cu eticheta "Made in Italy"? Da, dar...

Retail   
Atacul comercial al chinezilor pe TikTok. Sunt fabricate într-adevăr genți de lux în China cu eticheta "Made in Italy"?  Da, dar...

Majoritatea produselor de lux ale marilor designeri din lume sunt fabricate în China, nu în Europa, susțin producători chinezi pe rețelele sociale.

Producători de genți din China au provocat o adevărată agitație pe TikTok în ultimele săptămâni, susținând că branduri celebre precum Gucci, Prada, Louis Vuitton și Dior își fabrică gențile în China, iar apoi le trimit în Europa pentru a fi ștampilate cu eticheta „made in Italy”.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un videoclip acum șters, artizanul Wang Sen a afirmat că 80% dintre gențile de lux sunt produse în China.

FOTO Trump - primul președinte care deschide o pizzerie CITEȘTE ȘI FOTO Trump - primul președinte care deschide o pizzerie

„Unii spun că atâta timp cât există o etichetă 'made in China', acea geantă nu poate fi de calitate… însă, de fapt, mai mult de 80% dintre gențile de lux din lume sunt fabricate în China”, spune el în videoclip.

„Brandurile de lux nu recunosc că iau genți aproape finalizate din fabricile din China, le duc în țările lor și acolo fac doar ambalarea și adăugarea logo-ului… în acest fel, gențile ajung în buticurile lor ca fiind 'făcute în Italia'.”

Wang a postat și alte videoclipuri, în care arată interiorul fabricilor despre care susține că produc genți pentru marii designeri.

Ulterior, sute de alte videoclipuri au fost postate de alți producători cu afirmații similare.

Este adevărat? Se fabrică gențile de designer în China?

Bily Dimoski, directorul australian al agenției globale de modă Deepwear, a explicat că părți ale obiectelor de lux sunt fabricate în Asia și în alte țări – dar nu și produsul finit, scrie 9news.

FOTO Hesburger, cel mai mare lanț fast-food din Finlanda, continuă extinderea în România. Primul restaurant din Moldova CITEȘTE ȘI FOTO Hesburger, cel mai mare lanț fast-food din Finlanda, continuă extinderea în România. Primul restaurant din Moldova

„Deși China este un jucător important în producția globală, afirmația că 80% dintre bunurile de lux sunt fabricate acolo simplifică excesiv un lanț de aprovizionare mult mai complex”, a spus ea.

„La branduri ca Louis Vuitton, vorbim de un maxim de 60% din geantă fiind făcut (în afara Europei)... și nu este geanta finalizată... deci da, se întâmplă, dar nu este vorba doar de China.”

Dimoski spune că 60-70% dintre componentele unei genți de lux sunt obținute și fabricate în Asia sau în alte regiuni, iar restul de 30-40% din producție este finalizat în Europa.

„Producția de lux este extrem de fragmentată, brandurile folosesc un model multinațional – materialele și componentele pot proveni din Asia, dar designul, finisajele și asamblarea au loc adesea în Europa”, a spus ea.

„De exemplu, Japonia produce fermoare excelente, deci unele componente vin din mai multe țări, dar produsul finit se realizează în Europa.”

Ea avertizează consumatorii să fie critici și atenți când comandă online de la producători chinezi.

VIDEO Imagini inedite - A fost deschis cel mai mare mall din Moldova CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini inedite - A fost deschis cel mai mare mall din Moldova

„În China există o piață mare de falsuri – fabricile pot produce replici de înaltă calitate, au meșteșugul și competențele tehnice necesare pentru a face produse de lux.”

„Sunt 100% sigură că (gențile din videoclipuri) sunt falsuri… China poate produce obiecte de lux de calitate, dar asta nu înseamnă că sunt originale.”

Eticheta „Made in”

Eticheta „made in” depinde de locul în care are loc ultima transformare substanțială a produsului, ceea ce poate însemna orice, de la asamblare până la tabacirea pielii.

Este legal ca doar un procent dintr-un produs să fie făcut în țara menționată pe etichetă, atât pentru branduri de lux, cât și pentru cele obișnuite.

„Unele branduri fac doar ultimele cusături sau ambalajul în Italia, suficient cât să respecte cerințele legale. Tehnic, este permis”, a spus Dimoski.

FOTO Beko România (fosta Arctic) a depășit pragul de 45 milioane aparate frigorifice la Găești. Proprietarul turc: Ducem mai departe o moștenire consolidată în peste jumătate de secol CITEȘTE ȘI FOTO Beko România (fosta Arctic) a depășit pragul de 45 milioane aparate frigorifice la Găești. Proprietarul turc: Ducem mai departe o moștenire consolidată în peste jumătate de secol

Kristy Sturgess, fondatoarea unei companii australiene de producție offshore, The Clothing Room, a spus că majoritatea brandurilor de lux folosesc China în lanțul lor de aprovizionare.

„Sunt multe branduri independente sau de lux care încă produc în China, nu este ceva neobișnuit… Din ce știu eu, e vorba de circa 80%.”

„Unele vin din alte țări, precum India sau Bali. Doar circa 5% dintre branduri produc complet în Europa.”

„Se lasă o parte a finisajelor pentru a fi făcută în Italia, astfel încât produsul să poată fi etichetat ca fiind făcut acolo.”

9news.com.au înțelege că unele branduri de lux nu folosesc deloc fabrici din China.

Prada are 26 de fabrici la nivel global, dintre care 23 sunt în Italia. Louis Vuitton afirmă pe site-ul său că produsele sale sunt fabricate în Franța, Italia, Spania, SUA și Elveția, dar nu menționează numărul de fabrici din fiecare țară.

FOTO Penny extinde în România rețeaua de livrare la domiciliu CITEȘTE ȘI FOTO Penny extinde în România rețeaua de livrare la domiciliu

Atât Sturgess, cât și Dimoski avertizează că videoclipurile de pe TikTok care susțin că fabrică pentru marile branduri arată cel mai probabil falsuri de calitate înaltă.

Cât costă, de fapt, fabricarea unei genți de lux

Când videoclipurile au devenit virale pe TikTok, unii au spus că au știut mereu, iar alții au fost indignați de marjele de profit uriașe pentru obiectele de lux, care costă peste 10.000 de dolari.

Un videoclip postat de SENBAGS a detaliat că o geantă Hermes Birkin costă în jur de 1.400 dolari pentru a fi produsă.

Gențile Birkin, produse în Franța, se vând între 10.000 și 30.000 dolari în magazine.

„O geantă Birkin nu costă 30.000 de dolari ca să fie produsă… întotdeauna există un adaos de 20-30% când produci în Europa comparativ cu Asia”, a spus Dimoski.

FOTO Wendy\'s deschide în România primul restaurant în afara Bucureștiului CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO Wendy's deschide în România primul restaurant în afara Bucureștiului CONFIRMARE

„Deci la acea sumă de 1.400 dolari, adaugi încă 30-40% pentru costul final.” Dimoski spune că Deepwear a produs anterior genți de calitate medie spre înaltă cu prețuri de angro între 70 și 150 dolari.

Sturgess susține că indignarea legată de prețul de producție al unei genți Birkin este justificată: „Vorbim despre un brand de lux care vinde o geantă cu 59.000 de dolari... Iar o replică de calitate se face cu 1.500 de dolari în China. „Înțeleg perfect revolta.”

viewscnt
Afla mai multe despre
gucci
prada
louis vuitton
dior
brand
china