Consiliul de Administrație al Elcen, companie controlată de Ministerul Energiei, a decis, joi, să solicite intrarea societății în insolvență ca urmare a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvență a RADET. Insolvența trebuie decisă în instanță.
"După intrarea RADET în insolvență, compania Elcen nu prea mai are altă soluție decât să ceară și ea insolvența, pentru că este la mijloc între RADET și furnizorii de gaze pe lanțul datoriilor", a declarat, joi dimineață, pentru News.ro, o sursă avizată.
RADET are datorii de peste 3,5 miliarde lei către Elcen, companie care, din cauză că nu primește banii de la RADET, are datorii restante către furnizorii de gaze - Romgaz și Engie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvență a RADET.
Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Sorin Chiriță, a declarat că, joi, CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului București cererea de intrare în insolvență a regiei de termoficare.
În 8 septembrie, Distrigaz Sud Rețele, filială a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă și la clienții companiei de stat, inclusiv RADET, anunța compania Elcen, care a susținut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producția de energie electrică și termică începând din 10 septembrie.
În 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o înțelegere cu Elcen pentru plata eșalonată a datoriilor restante și anunța că va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei.
Elcen este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).