Guvernul nu va mai aproba bugete de venituri și cheltuieli pentru companiile din subordinea ministerelor în lipsa unei anexe care să indice clar ce anume vor să obțină Consiliile de Administrație și managerii unităților cu acel buget, a anunțat premierul Dacian Cioloș, precizând că Executivul nu își poate asuma simpla aprobare a unor cifre.
Din acest motiv, prim-ministrul a cerut amânarea unor proiecte de bugete, pregătite să fie aprobate în ședința de miercuri a Guvernului.
"Am cerut Cancelariei să amânăm aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru anumite companii și societăți din subordinea ministerelor, pentru că nu mai vreau să aprobăm niște cifre fără să știm ce este acolo, în spate", a anunțat Cioloș în ședința de miercuri a Guvernului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a cerut miniștrilor ca, înainte de a propune Guvernului aprobarea acestor bugete, să verifice ce anume au decis Consiliile de Administrație și managerii că vor să obțină cu acel buget, cifrele brute fără explicații nefiind suficiente pentru ca Guvernul să își asume aprobarea bugetelor.
La sfârșitul anului trecut, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că implementarea bugetelor companiilor de stat ar putea deveni obiectiv de perfomanță managerială pentru conducătorii acestor societăți, ministerele de resort urmând să se implice mai mult în monitorizarea și aprobarea acestor bugete. Sursele au declarat că premierul Cioloș a propus modificarea cadrului legislativ în acest sens, după ce a constatat că trebuie să aprobe bugete rectificate ale companiilor în ultimele zile ale anului.
Guvernul a fost nevoit să aprobe atunci, pe final de an, bugete de venituri și cheltuieli rectificate pe anul în curs la nu mai puțin de 13 companii de stat.