Municipalitatea din Argelès-Gazost, un orășel francez cu 2.800 de locuitori, a decis să interzică prezența băuturilor Coca Cola la evenimentele organizate de primărie.
Vor fi favorizate băuturile locale, conform Le Figaro.

„Această decizie a fost luată ca un gest simbolic de răspuns la politica comercială agresivă și mai degrabă brutală a lui Trump și, mai presus de toate, pentru a ne promova produsele locale”, a declarat Gaëlle Vallin, reprezentanta aleasă a orașului, pentru TF1.
„Să ne arătăm solidaritatea”
Ideea consilierului municipal își are originea în ceremonia din 19 martie organizată la Argelès-Gazost cu foști algerieni pentru a comemora ziua intrării în vigoare a încetării focului și semnarea acordurilor de la Evian. Potrivit presei locale, consiliul local a propus atunci interzicerea băuturii gazoase în favoarea produselor locale în cadrul aperitivelor din oraș, arată G4Media.

Măsura a devenit realitate atunci când Donald Trump a anunțat tarife vamale pentru țările europene, care ar avea un impact clar asupra anumitor lanțuri de producție franceze.
Deși tarifele au fost în cele din urmă suspendate la 8 aprilie, chiar înainte de intrarea lor în vigoare, apelurile la boicotarea produselor americane s-au multiplicat pe rețelele sociale.
Un sondaj Ifop pentru site-ul nyc.fr arată că produsele Coca-Cola și McDonald’s sunt mărcile cele mai populare pentru boicotare – 48% dintre respondenți pentru Coca-Cola, 44% pentru McDonald’s.

„Aceasta este o scădere foarte mică. Este, de asemenea, pentru a ne arăta solidaritatea cu oamenii care lucrează pentru aceste companii americane și care vor fi forțați să adopte valori care nu sunt ale lor”, a explicat ea pe TF1. „Nu există antiamericanism”. Înainte de a adăuga pentru cotidianul La Dépêche: „Suntem conștienți că acesta este un mic gest simbolic”.
Și în SUA este o mișcare de amploare ce are deja susținerea mai multor guvernatori americani.
Este vorba de interzicerea achiziționării produselor nesănătoase cu bonuri de masă.

Sucurile acidulate sunt cap de listă.
Guvernatorul din Virginia de Vest, Patrick Morrisey, și-a anunțat intenția de a cere ajutorul guvernului federal pentru a interzice utilizarea bonurilor de masă pentru a cumpăra sucuri.
„Banii contribuabililor ar trebui să fie direcționați către alimente nutritive”, a declarat guvernatorul Patrick Morrisey la un pupitru decorat cu un semn «MAHA începe aici», în prezența secretarului de stat Robert F. Kennedy Jr, potrivit washingtonpost.com.

Kennedy, cel mai înalt responsabil național în domeniul sănătății, a făcut din noile restricții privind Programul suplimentar de asistență nutrițională (SNAP) un pilon-cheie al agendei sale „Make America Healthy Again”, care vizează combaterea bolilor cronice și a bolilor din copilărie.
SUA accelerează lupta împotriva obezității
El și aliații săi au susținut că banii federali nu ar trebui să fie folosiți pentru achiziționarea de produse despre care spun că sunt factori majori ai sănătății precare și ai obezității, iar parlamentarii din mai mult de o duzină de state au în vedere proiecte de lege similare.

În timp ce statele vor trebui să obțină permisiunea federală pentru a pune în aplicare interdicția, Departamentul de Agricultură al SUA condus de secretarul Brooke Rollins – și nu departamentul de sănătate al lui Kennedy – este cel care administrează SNAP și aprobă derogările pentru a face schimbări în program.
Calley Means, un consilier senior al Casei Albe, a declarat că Kennedy discută propunerile de a interzice sucurile în SNAP cu mai mult de 15 guvernatori.
„Nu spunem că nimeni nu poate bea Coca-Cola”
„Nu spunem că nimeni nu poate bea Coca-Cola”, a declarat Means reporterilor. „Spunem fără subvenții guvernamentale pentru Coca-Cola”.

Unele dintre mesajele lui Kennedy privind alimentele – cum ar fi eliminarea alimentelor ultraprocesate din cantinele școlare și combaterea coloranților alimentari – au găsit sprijin atât la dreapta, cât și la stânga. Dar mandatul său în fruntea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane a provocat diviziuni.
Seth DiStefano, senior policy outreach director al West Virginia Center on Budget and Policy, cu orientare de stânga, s-a declarat îngrijorat că oamenii vor părăsi statul pentru a-și face cumpărăturile, avertizând că, în opinia sa, acest lucru ar putea duce la închiderea magazinelor alimentare.
În România, volumul total de vânzări Coca Cola în România a scăzut cu 2,5% în 2024, în principal pe fondul unei căderi a băuturilor energizante vândute adolescenților, după ce autoritățile de la București a venit cu restricții în magazine.
Volumul de vânzări în România a scăzut cu 2,5%, fiind afectat de un mediu provocator al consumatorilor după introducerea unei taxe pe zahăr în ianuarie și o creștere a TVA în 2023.

Cafeaua a continuat să crească, cu peste 20%, în schimb vânzările de băuturi energizante către adolescenți au scăzut, sub efectul noilor reglementări, arată compania.
Măsura a fost inițiată de USR, dar a fost susținută și de Guvernul Ciolacu.
Inițial proiectul dădea doar posibilitatea de a verifica actele de indentitate, dar deputații au instituit acum obligația vânzătorilor de a consulta actele de identitate ale consumatorilor.

”În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și/sau produselor reglementate de dispozițiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările și completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, prevede proiectul, fără a specifica în cazurile în care vârsta clientului este în mod vizibil de peste 18 ani.
În cazul neîndeplinirii obligației menționate, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale pot fi sancționați cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.
