Gigantul german Aldi, unul dintre cei mai mari retaileri alimentari la nivel mondial, face primul pas pentru intrarea pe piața din România, deocamdată urmând să mute 100 de posturi în administrație de la sediul din Mülheim an der Ruhr.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Vor fi vizate în principal posturi în contabilitate. Pe această nișă este vorba despre activități recurente care pot fi automatizate, în România și India, la costuri non-salariale mai mici.

Mutarea este preconizată până în primăvara anului 2026, conform datelor analizate de Profit.ro.
În același timp, divizii de e-commerce ale ALDI Nord și ALDI Sud vor fi închise, afectând aproximativ 80 de angajați, în septembrie 2025.

Compania confirmă restructurarea
Restructurarea a fost confirmată de către discounter, fără detalii. „Este o parte a ADN-ului nostru să revizuim continuu structurile și procesele noastre și – unde este ceva sensibil – să adaptăm. Aceasta include, de asemenea, o listare eficientă în domeniul contabil. Dn motive de concurență, nu ne exprimăm opinia cu privire la procesele interne”, a transmis o purtătoare de cuvânt a companiei, citată de Bild.
Este primul pas concret al retailerului german spre România, așteptarea fiind ca, ulterior, acesta să intre pe piața locală și cu lanțul său de supermarketuri. De mulți ani jucătorii din retailul alimentar așteaptă să vadă dacă Aldi va intra și în România, conform obiceiului său de a-și urma rivalul Lidl pe piețe noi.

La acest moment, discounterul german Lidl, parte din grupul Schwarz, este liderul pieței de retail din România, după cifra de afaceri din 2023, ultimul an pentru care există date financiare disponibile.
Cine este Aldi
Magazinele Aldi sunt recunoscute pentru o varietate de articole la prețuri reduse, incluzând alimente, băuturi, hârtie igienică, articole sanitare și de uz casnic, ca și pentru ofertele speciale săptămânale la produse mai scumpe, precum aparate electronice, unelte, electrocasnice, îmbrăcăminte, jucării.
Multe dintre produsele sale sunt mărci proprii, numărul altor mărci fiind de obicei limitat la maximum două pentru un articol.
Are mărci proprii precum Grandessa, Happy Farms, Millville, Simply Nature, Clancy's și Fit & Active.
În Germania, de exemplu, Aldi este cel mai mare comerciant de vinuri.

Grupul german de supermarketuri - fondat de frații Albrecht - a fost împărțit în Aldi Nord și Aldi Süd în 1961.
Concret, cei doi frați Karl și Theo Albrecht, care au fondat grupul german Aldi (prescurtarea pentru „ALbrecht DIskont”), în 1946, preluând magazinul mamei lor, din Essen - care funcționa din 1913 - au decis, în 1961, să meargă pe drumuri separate. La acel moment dețineau în comun 300 de magazine.
Theo a preluat magazinele din nordul Germaniei și dreptul de a se dezvolta în Europa, iar Karl a primit magazinele din sudul Germaniei și dreptul de a se extinde în Australia, Marea Britanie și SUA.
Fiecare companie este deținută și operată independent, dar au afaceri contractuale între ele. Acum, însă, Aldi Nord și Aldi Süd vor să aibă din nou măcar o afacere online comună.

Aldi Nord operează în Belgia, Țările de Jos, Franța, Luxemburg, Polonia, Portugalia și Spania, în timp ce Aldi Süd operează în Australia, China, Irlanda, Regatul Unit și Statele Unite. În Austria, Ungaria, Italia, Elveția și Slovenia, Aldi Süd operează sub brandul Hofer.
Aldi Nord deține, de asemenea, lanțul de alimente Trader Joe's din Statele Unite, care operează separat de grup.
Tranzacții de sute milioane euro
La rândul său, în august 2023, Aldi Süd a achiziționat Winn-Dixie și Harveys Supermarket din SUA, cu aproximativ 400 de magazine în Alabama, Florida, Georgia, Louisiana și Mississippi. În martie 2024 a achiziționat Southeastern Grocers cu planul de a deschide 800 de magazine în SUA până la sfârșitul anului 2028.

În decembrie 2020, Aldi a mai cumpărat 545 de supermarketuri Leader Price și alte două supermarketuri Casino din Franța pentru 717 milioane euro, cu planul de a depăși rețeaua Lidl pe piața franceză.
Pe de altă parte, în decembrie 2022, Aldi Nord s-a retras din Danemarca după 45 de ani de activitate, vânzând 114 magazine concurentului norvegian Rema.
Frații Albrecht s-au retras din funcțiile de director general în 1993, iar controlul a fost preluat de fundații de familie, respectiv Fundația Siepmann (pentru Aldi Süd) și Fundația Markus, Jakobus și Lukas (Aldi Nord și Trader Joe's).

Grupul deține astăzi circa 12.000 de magazine în 18 țări.
Anul trecut a avut vânzări nete de 18,2 miliarde de euro.