Chinezii de la CEFC vor plăti 680 milioane dolari pentru a prelua controlul la KMG International, fost Rompetrol Group

Chinezii de la CEFC vor plăti 680 milioane dolari pentru a prelua controlul la KMG International, fost Rompetrol Group
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2016

Compania chineză CEFC va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani, potrivit CEFC.

"CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze. Ele vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie, vor achiziționa mai multe rețele de benzinării la nivel global (...). În următorii cinci ani, cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KMG, cea din urmă promițând să asigure cel puțin 125 de milioane de tone de țiței brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziție", se arată într-un comunicat al companiei chineze, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acționar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture urmând să fie de 49%, a anunțat, vineri, KMG.

ANAF: Primele liste cu 2.672 de datornici au fost publicate pe site-ul instituției, dar nu conțin, încă, persoane fizice CITEȘTE ȘI ANAF: Primele liste cu 2.672 de datornici au fost publicate pe site-ul instituției, dar nu conțin, încă, persoane fizice

Conform înțelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea ŤSilk Wayť (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan - KMG și al companiei din China - CEFC se va dezvolta având ca bază platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare - semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezența prim-miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

'Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuși să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului', a declarat Sauat Mynbayev, președintele KMG.

De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul dintre CEFC și KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG International o platformă comună pentru obținerea de resurse și efectuarea de investiții strategice. "Această evoluție se înscrie în spiritul celor două inițiative naționale 'One Belt One Road' și 'Nurly Zhol'. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung', a subliniat directorul executiv al CEFC.

Cioloș vrea să vină în Parlament pentru a-i forța pe deputați să voteze legile achizițiilor. Deputații amână însă iar votul CITEȘTE ȘI Cioloș vrea să vină în Parlament pentru a-i forța pe deputați să voteze legile achizițiilor. Deputații amână însă iar votul

Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. Conform unei decizii a guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus în lista companiilor care vor fi privatizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol group
kmg international
kazmunaygas
petromidia