Fuziunea dintre operatorii burselor de la Londra și Frankfurt va crea un "cvasi monopol" pe piața de capital europeană, potrivit Asociației Investitorilor Europeni, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele fuziunii asupra competitorilor, scrie Reuters.
Într-o scrisoare adresată comisarului UE pentru concurență, Margrethe Vestager, Asociația susține că operatorul bursier rezultat în urma fuziunii, cu o valoare de piață de 26 de miliarde de euro, va atrage emitenții mari de pe alte burse, în detrimentrul operatorilor mai mici, și ar putea "dicta" valoarea comisioanelor și a costurilor de listare.
"Pentru mai multe segmente cheie, fuziunea dintre London Stock Exchange (LSE) și Deutsche Boerse va însemna o trecere de la un mediu concurențial cu trei jucători majori la un mediu cvasi monopolist, dominat, în cea mai mare parte, de noul operator bursier. Astfel, fuziunea va duce la scăderea semnificativă a competiției și la limitarea liberei alegeri," potrivit scrisorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asociația, care reprezintă interesele investitorilor europeni din retail, notează că noul operator bursier ar putea "dicta" costurile de listare și comisioanele la nivelul întregii piețe europene.
Noul operator va fi de 10 ori mai mare decât Euronext, principalul rival European, va îngloba peste 65% dintre fondurile de investiții listate în Europa și va acoperi 75% din operațiunile de clearing pentru instrumentele derivate pe acțiuni, potrivit asociației.
Totodată, companiile care vor deveni publice după ieșirea Marii Britanii din UE ar putea alege să își listeze acțiunile la Londra, cu scopul de a evita regulile impuse de Comisia Europeană, se arată în scrisoare.
Acționarii LSE și Deutsche Boerse au aprobat în iulie fuziunea dintre cei doi operatori. Compania rezultată în urma operațiunii se va numi UK TopCo și va fi deținută în proporție de 54,4% de acționarii Deutsche Boerse, restul de 45,6% revenind acționarilor LSE. Tranzacția va avea loc integral prin schimb de acțiuni.
Ca urmare a fuziunii, cele două companii ar urma să își reducă cheltuielile cu peste 300 de milioane de euro. Reducerile de costuri ar urma să aibă loc treptat, pe parcursul mai multor ani.
Tranzacția, care va da naștere unui operator bursier european capabil să concureze cu rivalii din SUA și Asia, are nevoie de avizul Comisiei Europene.