UE ar putea îngheța fonduri de miliarde de euro alocate Slovaciei

UE ar putea îngheța fonduri de miliarde de euro alocate Slovaciei
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2024

Comisia Europeană lucrează la o propunere de pedepsire a Slovaciei pentru subminarea normelor democratice, ceea ce ar putea duce la oprirea finanțării pentru Bratislava, afirmă agenția Bloomberg, citată de cotidianul ucrainean „European Pravda”

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană se pregătește să lanseze o procedură împotriva Bratislavei după decizia premierului Robert Fico de a desființa biroul procurorului special care supraveghea unele cazuri de corupție care implicau fonduri UE.

Urmărește-ne și pe Google News
CTP îl aduce în poziția de Managing Director pentru România pe fostul șef al Coca-Cola HBC România CITEȘTE ȘI CTP îl aduce în poziția de Managing Director pentru România pe fostul șef al Coca-Cola HBC România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Procesul se află în prezent într-un stadiu incipient și necesită aprobarea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aproximativ 80% din toate investițiile publice din Slovacia sunt finanțate din fonduri UE. Orice potențiale probleme de finanțare ar putea fi o lovitură majoră pentru statul membru al UE, care se confruntă deja cu deficite publice excesive, scrie Agerpres.

O propunere, potrivit persoanelor care au vorbit sub rezerva anonimatului, este ca executivul european să utilizeze așa-numitul mecanism de condiționalitate, care permite blocului să înghețe finanțarea atunci când își vede banii în pericol.

În acest fel, UE ar putea păstra o parte din cele 12,8 miliarde de euro în fonduri de coeziune alocate Slovaciei în bugetul UE. Slovacia urmează să primească această sumă pentru perioada 2021-2027.

De asemenea, Comisia ia în considerare returnarea totală sau parțială a subvențiilor de 2,7 miliarde de euro în cadrul COVID-19 pe care Slovacia le-a primit ca parte a cheltuielilor UE legate de pandemie, a declarat una dintre sursele citate. Crearea unui birou al procurorului special a fost o condiție pentru obținerea fondurilor.

Previziuni de iarnă: Cât de mari sunt riscurile să crească prețurile la gaze CITEȘTE ȘI Previziuni de iarnă: Cât de mari sunt riscurile să crească prețurile la gaze

De la revenirea sa la putere în octombrie, Fico a fost supus unor critici intense din partea Bruxelles-ului pentru măsurile sale de revizuire a codului penal și de desființare a biroului procurorului special, care urmărea cazuri de corupție de profil înalt, inclusiv în rândul aliaților săi.

În mai, Fico a fost rănit într-o tentativă de asasinat. După ce și-a revenit, a pus atacul pe seama unei atmosfere ostile provocate de presă și de opoziție. Apoi a reformat mass-media de stat, aducând radiodifuzorii sub controlul guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri
slovacia