Unul dintre ultimii mari consumatori de gaze rusești din UE închide robinetul

Unul dintre ultimii mari consumatori de gaze rusești din UE închide robinetul
Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 09:43

Principala companie de utilități din Viena va pune în sfârșit punct dependenței de gazele naturale rusești, transmite Bloomberg.

Wien Energie GmbH, care furnizează electricitate, gaze naturale și încălzire pentru două milioane de persoane din și din jurul capitalei Austriei, a anunțat vineri că, începând de la 1 ianuarie 2025, nu va mai avea nevoie de gaze rusești, pentru prima dată în ultimele decenii. Compania de utilități și-a asigurat o cantitate de aproximativ 10 Terawați-oră, echivalentul a circa 12% din consumul național, din surse non-rusești, în primul rând de la furnizori Marea Nordului, precum și din Africa de Nord și alți furnizori globali de gaze lichefiate, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
SUA aprobă vânzarea de avioane F-35 către România CITEȘTE ȘI SUA aprobă vânzarea de avioane F-35 către România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Necesarul anual de gaze al Wien Energie variază între 12 și 14 TWh, în funcție de vreme.

"Din cauza războiului de agresiune al Rusiei, independența față de gazul rusesc este crucială pentru securitatea aprovizionării. Toate gospodăriile, clienții comerciali și centralele vor funcționa pe gaze non-rusești în 2025", a declarat vineri consilierul municipal pe probleme economice, Peter Hanke.

Acest anunț ar putea reduce presiunile de pe piața de gaze, în contextul în care traderii se pregătesc pentru ca livrările de gaze rusești via Ucraina să se oprească de la 1 ianuarie 2025. În prima jumătate a acestui an, Austria și-a asigurat mai mult de jumătate din aprovizionarea cu gaze de pe această rută.

Firma de utilități Wien Energie GmbH a promis de asemenea să nu majoreze prețurile pentru consumatorul final, chiar dacă gazele din surse alternative vor fi ușor mai scumpe decât gazele rusești, a precizat Michael Strebl, CEO-ul companiei.

Austria a menținut una dintre cele mai vechi și mai mari dependențe europene de energia rusească iar în anul 2018 a prelungit, până în 2040, un contract pe termen lung de achiziționare de gaze convenit cu grupul rus Gazprom. Compania de stat OMV, cea mai mare companie energetică din Austria, a luat naștere din tratatul de independență semnat de Austria la finele celui de-al doilea război mondial, tratat care a dat sovieticilor controlul asupra activelor din energie, în schimbul neutralității Austriei.

viewscnt
Afla mai multe despre
wien energie gmbh
gaze
rusia