Cotele procentuale ale redevențelor pentru petrol și gaze nu vor fi modificate, iar statul vrea să introducă un impozit suplimentar pe profitul obținut de petroliști din activitatea de extracție de hidrocarburi, a declarat președintele ROPEPCA, Artur Stratan, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro, însă modificarea regimului redevențelor nu se poate face până nu se stabilește și sortimentul de țiței a cărui cotație mondială medie va fi utilizată ca referință la calculul redevențelor datorate de producătorii din România.
În prezent, potrivit reglementărilor în vigoare emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru calculul sumelor datorate ca redevențe de petroliștii români se consideră țiței de referință, cu caracteristici fizico-chimice și condiții de calitate și de piață asemănătoare tipurilor de țiței din producția internă, sortimentul Suez-Blend, care este sortimentul de referință pentru producția de petrol a Egiptului. Cotele procentuale de redevență se aplică la valoarea medie a cotațiilor spot ale sortimentului Suez-Blend, stabilită ca medie aritmetică a cotațiilor minime și maxime pe 12 săptămâni anterioare momentului în care se datorează redevența.
"Nu contează doar procentul redevențelor, ci și prețul de referință stabilit de ANRM trimestrial, la care se aplică cotele procentuale de redevență. Contează ce sortiment de țiței este utilizat ca referință. În prezent, referința este sortimentul Blend Suez. ANRM a comandat două studii Universității de Petrol și Gaze din Ploiești, prin care se va stabili cu ce sortiment internațional de referință va fi asimilată calitatea medie a țițeiului din România, cu Brent sau Ural. Se va propune și o nouă formulă de calcul a prețului mediu. Termenul de finalizare a studiilor este aprilie-mai 2016. Până atunci nu se pot face simulări pentru stabilirea noului regim al redevențelor, nici de Guvern, nici de FMI și nici de operatori", a declarat președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Artur Stratan, la Foreign Investors Summit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Studiul în baza căruia țițeiul românesc a fost asimilat calitativ cu sortimentul Blend Suez în vederea stabilirii formulei de calcul al redevențelor petroliere a fost elaborat în 1995 de către ICERP Ploiești.
Cotația medie a sortimentului Brent a scăzut de la 101,93 dolari/baril în T3 2014 la 61,88 dolari/baril în T2 2015 și 50,47 dolari/baril în T3 2015, iar cea a sortimentului Ural – de la 100,93 dolari/baril în T3 2014 la 61,42 dolari/baril în T2 2015 și 49,75 dolari/baril În T3 2015.
Stratan a mai spus că nu se va opera o majorare nominală a procentelor de redevență, dar statul vrea introducă un impozit suplimentar pe profitul obținut de petroliști din activitatea de extracție de hidrocarburi, fără să se cunoască încă cota procentuală a noului impozit. Potrivit surselor din piață ale Profit.ro, neconfimate însă oficial, Guvernul intenționează să introducă, pe lângă actualul sistem de redevențe pe veniturile din producția de hidrocarburi, și un impozit pe profitul suplimentar din upstream, în cotă de 35%.
"Multe părți interesate au solicitat majorarea redevențelor, însă ROPEPCA nu a fost de acord, iar argumentele noastre au fost acceptate și de Guvern și de FMI", a menționat Stratan.
Din ROPEPCA fac parte companiile OMV Petrom, ADX Energy Panonia, Amromco Energy, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Chevron Romania Exploration and Production, East West Petroleum, Expert Petroleum, Hunt Oil România, Moesia Oil&Gas, Nis Petrol, Panfora Oil & Gas, Raffles Energy, Rompetrol, Winstar Satu Mare și Zeta Petroleum Romania.
Redevențele în prezent în vigoare reprezintă cote procentuale din valoarea producției brute extrase, acestea fiind stabilite în 2004 prin Legea petrolului. La țiței, acestea sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zăcăminte care produc între 10.000 și 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zăcăminte care produc între 20.000 și 100.000 de tone/trimestru și 13,5% pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru.
La gaze naturale, redevențele sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 1 și 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zăcăminte care produc între 5 și 20 de milioane de metri cubi/trimestru și 13% pentru zăcăminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru.
Statul român a încasat anul trecut, în total, din redevențe petroliere, suma de 1,38 miliarde lei, cu 13,3% mai mult decât în 2013, principala cauză fiind majorarea de către stat a prețului de vânzare a producției interne de gaze naturale și eliminarea treptată a prețurilor reglementate la gaze, în condițiile în care prețurile la țiței s-au redus semnificativ în 2014.