Medicii stomatologi declară venituri foarte mici, în medie venitul anunțat de aceștia pentru impozitare fiind de numai 2.581 de lei pe lună, arată datele analizate de Profit.ro. Mai mult, 76% au declarat la nivelul anului 2021, cel mai recent pentru care autoritățile dispun de date, venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute (27.600 lei). Aceste date sunt cele care au stat la baza deciziei ANAF de la finalul anului trecut de a extinde și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditații.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat pentru Profit.ro că acestea sunt datele care stau la baza deciziei de a extinde campania de informare și în acest domeniu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Conform datelor de la nivelul Agenției ANAF, a rezultat că, în anul 2021, un număr de 12.174 de contribuabili (persoane fizice autorizate - cabinet medical individual), care desfășoară activități de asistență stomatologică - cod CAEN 8623, au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil/contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil lunar/contribuabil de 2.581 lei", arată un document analizat de Profit.ro.
Trei sferturi dintre stomatologi au declarat pentru 2021 venituri anuale sub 12 salarii minime.
"Analiza veniturilor declarate prin Declarația unică, de către contribuabilii persoane fizice autorizate cu cod CAEN 8623, relevă că din cei peste 12.000 de contribuabili, un procent de 76% declară venituri impozabile sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (27.600 lei). Totodată, precizăm că dintre aceștia, un procent de 40% se află în situația în care, fie au declarat pierdere fiscală, fie nu au depus Declarația unică pentru anul 2021", potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor confirmă Profit.ro: Ne-am dus la Comisia Europeană pentru taxa de solidaritate. În câteva zile aflăm dacă și OMV Petrom plăteșteÎn noiembrie anul trecut, Heiuș a anunțat, în timpul unei conferințe de presă, că ANAF va extinde și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditații, precum și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor si din activități de înfrumusețare.
Potrivit acestuia, ANAF a identificat o zonă de neconformare fiscală în rândul medicilor stomatologi.
"Ținem foarte mult la prevenție. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca și bemeficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, așa cum este normal când plătesc sumele de bani", a spus Heiuș, la momentul respectiv, referitor la cabinetele stomatologice.
Deși șeful ANAF a evitat să răspundă la întrebările referitoare la controale pentru aceste categorii de venituri nedeclarate (meditații, chirii, stomatologi) și a insistat asupra intenției Fiscului de a derula programe de prevenire și de conformare, ANAF va iniția cel mai probabil cotroale acolo unde consideră că acestea sunt necesare.
ANAF a derulat trei proiecte pilot cu fonduri europene: cedarea folosinței bunurilor, în județele Brașov și Constanța; meditații/activități educaționale și alte forme de învățământ, în județele Sibiu și Cluj; activități de înfrumusețare/întreținere corporală, Ilfov și sectoarele 1 și 3 din București. În cadrul acestora a trimis scrisori personalizate de informare contribuabililor, a pregătit și promovat ghiduri și materiale informative și a promovat proiectele in spatiul public.