DOCUMENT Guvernul a adoptat rectificarea bugetară - Pierd bani ministere precum Educația, Fondurile Europene și Transporturile, în timp ce bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei

DOCUMENT Guvernul a adoptat rectificarea bugetară - Pierd bani ministere precum Educația, Fondurile Europene și Transporturile, în timp ce bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei
scris 12 aug 2019

Guvernul a adoptat astăzi proiectul rectificării bugetare. Executivul suplimentează sumele alocate bugetelor locale cu 4,4 miliarde de lei, în contextul în care mai multe ministere pierd bani, cum ar fi Educația -1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene -681,9 milioane lei, Ministerul Cercetării și Inovării -369,1 milioane lei și Ministerul Dezvoltării Rurale -310,4 milioane de lei, prevede proiectul de rectificare bugetară. Guvernul alocă fonduri și pentru ceea ce a mai rămas de plată în contul restituirii taxei auto, 135 milioane lei.

Măsuri din proiectul de rectificare bugetară

Documentul prezentat astăzi de Guvern poate fi citit AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Apropierea iernii și stimularea aleșilor locali în vederea viitoarelor alegeri par a fi principalele motivații ale rectificării bugetare efectuate de Guvern. Astfel, bugetele locale cresc în total cu 4,4 miliarde de lei, marea majoritate a sumelor fiind alocate localităților cu încălzire centralizată și în special celor care alocă de la bugetul local o subvenție considerabilă pe gigacalorie.

Serviciul Român de Informații (SRI) va primi în plus aproape 400 milioane lei la rectificarea bugetară, potrivit proiectului de ordonanță de aprobare a rectificării.

Cheltuielile Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) pe anul acesta vor fi tăiate cu peste 71 milioane lei, potrivit proiectului de ordonanță de aprobare a rectificării bugetare.

Guvernul majorează la rectificarea bugetară cu aproape 3 miliarde lei sumele alocate din TVA primăriilor și consiliilor județene, potrivit proiectului ordonanței de aprobare a rectificării. Cel mai mult cresc sumele alocate echilibrării bugetelor locale, respectiv cu peste 2,6 miliarde lei.

Un plus de 300 milioane de lei la impozite și taxe pe proprietate doar din încasări estimate anul acesta din taxa pe activele băncilor a fost trecut în proiectul de rectificare bugetară publicat luni, după ce în bugetul inițial pe 2019, Guvernul nu prevăzuse, demonstrativ, niciun leu, ca să arate că urmărește doar scăderea dobânzilor și creșterea creditării, nu foamea de bani.

Ce a anunțat anterior Guvernul

Produsul intern brut s-a majorat la 1.031 miliarde lei, față de 1.022,5 miliarde lei cât a fost estimat la fundamentarea bugetului pe acest an, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor referitor la proiectul rectificării bugetare. Ministerul notează că rectificarea este pozitivă și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.

Proiectul rectificării bugetare asigură necesarul pentru plata pensiilor și a salariilor, sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Totodată, este prevăzută suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Fonduri de 500 milioane lei vor fi alocate pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an.

Plata datoriilor către ANAF din contul bancar printr-o aplicație? Finanțele, cu fonduri UE, vor lansa o aplicație și vor moderniza site-ul propriu și pe cel al ANAF pentru a permite și terților să dezvolte aplicații cu acces în SPV CITEȘTE ȘI Plata datoriilor către ANAF din contul bancar printr-o aplicație? Finanțele, cu fonduri UE, vor lansa o aplicație și vor moderniza site-ul propriu și pe cel al ANAF pentru a permite și terților să dezvolte aplicații cu acces în SPV

Proiectul prevede că bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde  lei, astfel:

  • 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern
  • 1,5 miliarde de lei pentru PNDL

Totodată, a fost majorat cu 400 milioane lei plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

Plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Avertisment ANAF: Firmele din Zona București-Ilfov, ținta primei etape a controalelor Fiscului. Lipsa de personal nu a permis verificări extinse până acum CITEȘTE ȘI Avertisment ANAF: Firmele din Zona București-Ilfov, ținta primei etape a controalelor Fiscului. Lipsa de personal nu a permis verificări extinse până acum

Diminuările au fost operate de la

  • Ministerul Transporturilor -128,8 milioane lei
  • Ministerul Fondurilor Europene -681,9 milioane lei
  • Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat -243 milioane de lei
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale -310,4 milioane de lei
  • Ministerul Cercetării și Inovării -369,1 milioane lei
  • Ministerul Educației Naționale -1,03 miliarde lei
  • Secretariatul General al Guvernului -143,6 milioane lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, la instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare (cash).

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
rectificare
ministerul finantelor
guvern
ministerul transporturilor