Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel București la șapte ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind achiziții ale societăților Electrica, Electrica Serv și Servicii Energetice Moldova de echipamente de protecție și de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%.
Curtea de Apel București a menținut astfel sentința pronunțată în acest dosar de către Tribunalul București, respingând ca nefondate apelurile declarate de DNA, dar și de către Cătălin Voicu și ceilalți inculpați în acest dosar - Nicolae Coroiu, la data faptelor director general al SC Electrica SA, pentru abuz în serviciu, Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA, și Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al aceleiași firme, ambii acuzați de complicitate la abuz în serviciu, scrie News.ro
Decizia Curții de Apel este definitivă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În februarie 2017, fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat de Tribunalul București la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind achiziții ale societăților Electrica, Electrica Serv și Servicii Energetice Moldova de echipamente de protecție și de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%. Pedeapsa a fost unită cu condamnarea la șapte ani de închisoare primită de Voicu în 2013, în dosarul de corupție, instanța dispunând ca fostul senator să o execute pe cea mai grea, respectiv șapte ani de închisoare, dar menținând liberarea condiționată decisă în februarie 2016, când Voicu a ieșit din penitenciar.
De asemenea, instanța a menținut măsura confiscării de la Voicu a sumelor de 200.000 de euro și 119.000 de lei. Prin aceeași decizie, instanța a dispus ca Voicu, împreună cu ceilalți inculpați din dosar, să plătească societății Servicii Energetice Moldova despăgubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalent a aproape 1.4 milioane de euro.
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.
Cătălin Voicu a fost trimis în judecată în acest dosar în noiembrie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat de complicitate la abuz în serviciu, faptă pe care a comis-o în perioada în care era consilier la Departamentul Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale.
În aceeași cauză sunt judecați Nicolae Coroiu, la data faptelor director general al SC Electrica SA, pentru abuz în serviciu, Petru Andronache, fost director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova, pentru complicitate la abuz în serviciu, Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA, și Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al aceleiași firme, ambii acuzați de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004-2005, Cătălin Voicu, folosindu-se de funcțiile de consilier la Administrația Prezidențială și ulterior deputat, a intervenit la directorul Electrica din acea perioadă, Nicolae Coroianu, și la directorul economic să acorde contracte firmei Tech Safety pentru livrarea de produse din domeniul protecției muncii, în condițiile în care societățile beneficiare Electrica, Electrica Serv și SISE Moldova aveau produse pe stoc peste necesar și la prețuri supraevaluate de la același furnizor.
În urma acestor intervenții, Nicolae Coroiu a dispus funcționarilor din subordine, iar Petru Andronache a aplicat aceste dispoziții privind achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 de lei (fără TVA) de la societatea Tech Safety.
Echipamentele au fost achiziționate la un preț supraevaluat, fără a se organiza vreo procedură de achiziție publică, fiind prin încredințare directă, fără a exista o negociere a prețului, care a fost stabilit potrivit intereselor furnizorului.
Astfel, au fost încheiate 77 de contracte cu firma Tech Safety, facturile pentru echipamentele livrate fiind achitate în regim de urgență.
Fostul director al Electrica, Nicolae Coroiu, a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul Tech Safety, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 de lei, echivalent cu 1.391.339 de euro. Această sumă reprezintă diferența de preț între valoarea de cumpărare și valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety în relația cu SC Servicii Energetice Moldova SA, potrivit procurorilor.
Petru Andronache este acuzat că a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deși acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate și a semnat cinci ordine de plată.
Patronii Tech Safety, Radu Dan Floarea și Ion Dumitru Măruță, au dispus livrarea de produse către SISE Moldova în cantități foarte mari, cu prețuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.
În 22 aprilie 2013, Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Judtiție, pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu, pe lângă magistrați și polițiști, pentru a obține decizii favorabile în dosarele în care primii doi erau cercetați.
Voicu a fost liberat condiționat în 15 februarie 2016, după ce a executat aproape trei ani din pedeapsă.