Lucian Duță, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar pe cauțiune, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2010 - 2012, Nicolae Lucian Duță, în calitate de președinte al CNAS, ar fi pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în această calitate și a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar, arată Agerpres.
Sumele de bani ar fi fost remise lui Duță fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile și cu conturi bancare deschise în Elveția.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveția, asupra unui teren cu construcție S+P+4, asupra a trei apartamente și asupra unui autoturism.
Pe 4 aprilie, DNA anunța că i-a fixat lui Duță o cauțiune de 4,5 milioane lei.
Lucian Duță trebuia să acopere cauțiunea în termen de 10 zile, altfel procurorii putând să ceară în instanță schimbarea acestei măsuri cu arestarea preventivă.
Procurorii DNA îl acuză pe Lucian Duță că, în perioada 2010 - 2012, când era președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins și primit de la reprezentanții a două firme de software mită de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte sau acte adiționale încheiate cu CNAS. O parte din acei bani ar fi fost folosită pentru achiziționarea unui teren într-o zonă rezidențială din București, pentru care a fost emisă autorizație de construire pentru un imobil P+4.
Duță ar fi primit cinci milioane de euro pentru încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI) și 2,4 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.
CITEȘTE ȘI Australia înăsprește condițiile de acordare a cetățenieiAnchetatorii susțin că Lucian Duță ar mai fi luat mită 200.000 de euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord-cadru de servicii având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu SIUI, precum și un million de euro pentru încheierea și derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescripției electronice.
Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duță fie în numerar, în mai multe tranșe, fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla, fiind făcute în acest sens operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii.
“Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea unui teren în municipiul București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.
Într-un alt dosar, Lucian Duță este de peste trei ani urmărit penal pentru abuz în serviciu privind achiziții de servicii de mentenanță în cazul unei aplicații informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licențe decât cele folosite de casele județene de asigurări de sănătate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziție pentru servicii de mentenanță și suport tehnic în cazul sistemului ERP, o aplicație informatică de management al resurselor, pentru care licențele de exploatare fuseseră achiziționate de la compania Siveco România în perioada 2003-2007.
Anchetatorii susțin că au fost achiziționate mentenanță și suport tehnic pentru 1.296 de licențe deținute la nivelul CNAS și al caselor județene, deși nu toate acestea erau utilizate. Astfel, ar fi fost achiziționate servicii de mentenanță și pentru aproape 270 de licențe care nu erau utilizate, fiind produs astfel un prejudiciu CNAS și caselor județene de asigurări de sănătate de peste 150.000 de euro.
Lucian Duță a demisionat în mai 2012 din funcția de președinte al CNAS, pe care o ocupa din decembrie 2009. Înainte de a fi numit la conducerea CNAS, Duță a fost timp de aproape zece luni, în 2009, director general la Societatea Națională a Sării Salrom. Anterior, Lucian Duță a fost director al spitalelor CF 2 din București (în 2007) și Județean Ilfov (2004 - 2006), director adjunct în Ministerul Sănătății (2004) și consilier general în Consiliul General al Municipiului București (2004-2008).
Lucian Duță a notat în ultima declarație de avere depusă înainte de a pleca din CNAS, în 2012, că deține un apartament în suprafață de 100 de metri pătrați, cumpărat în rate de la primărie, în 2003, din care avea jumătate, cealaltă jumătate fiind în proprieteatea fostei sale soții.