EXCLUSIV ANAF - Plan pe 12 luni de reluare a activității. Călugăreanu: Vom promova lucratul de acasă și vom pregăti online angajații cu ASE, CECCAR și Camera Consultanților Fiscali

EXCLUSIV ANAF - Plan pe 12 luni de reluare a activității. Călugăreanu: Vom promova lucratul de acasă și vom pregăti online angajații cu ASE, CECCAR și Camera Consultanților Fiscali
scris 15 iul 2020

ANAF a încheiat la începutul lunii iulie un plan de reorganizare internă, care a presupus desființarea unor structuri și înființarea unora noi, și a inițiat un plan pe 12 luni de reluare a activității “normale”, care va fi, însă, mult diferită de cea de dinainte de criza COVID-19. În acest interval ar urma să fie finalizate mai multe proiecte de digitalizare, iar ANAF vrea să păstreze pe viitor cât mai multe dintre facilitățile online introduse în ultimele luni și să promoveze în rândul angajaților săi telemunca, munca de acasă, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.

Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi CITEȘTE ȘI Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În timpul crizei, un număr de angajați cheie ai ANAF au primit tablete pentru accesarea bazelor de date, precum și posibilitatea de a semna documente prin certificat digital.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

“Niciodată angajații ANAF nu au avut acces de acasă la bazele de date. Lucrul acesta s-a întâmplat cu sprijinul STS, care a deschis aceste canale de acces. Cu sprijinul STS, angajații au putut interoga bazele de date de acasă. S-a implementat și semnătura digitală calificată. Noi nu aveam. Cel mai important este în teritoriu. Directorii de regionale, șefii de administrații, șefii adjuncți de administrații au semnătură calificată, ceea ce înseamnă că în cazuri cum sunt certificatul de atestare fiscală sau adeverința, omul lucrează frumos de acasă, că are acces la baza de date, este semnată electronic, iar contribuabilul primește fără să mai fie nevoie să se deplaseze. Acum, 900 de drepturi de acces (tablete, n.r.) este puțin, dar s-a deschis ușa”, a spus Mirela Călugăreanu.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

ANAF are, în total, circa 23.000-24.000 de angajați, însă nu toți sunt implicați în activități care să necesite accesul de la distanță la bazele de date.

Pe viitor, promovăm telemunca

ANAF a lucrat cu efective reduse în birouri și unitățile teritoriale în starea de urgență și în cea de alertă, astfel încât să asigure serviciile de care ar fi putut avea nevoie firmele și populația. Chiar dacă în lunile următoare urmează să fie reduse tot ma mult restricțiile, ANAF vrea să promoveze telemunca pentru propii angajați și interacțiunea la distanță pentru contribuabili.

“Am lucrat cu efective de 25-30% în birouri, iar restul în telemuncă. Nu am închis nicio unitate teritorială. Acum suntem cam 50-50%. Intențiile pentru viitor, în contextul în care ne mutăm tot mai mult online, este să promovăm mult telemunca pentru oamenii noștri”, potrivit șefei ANAF.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul introduce programul Kurzarbeit. Ce firme se califică și ce procent din salariile angajaților va fi acoperit de la buget CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul introduce programul Kurzarbeit. Ce firme se califică și ce procent din salariile angajaților va fi acoperit de la buget

În continuare, prioritar rămâne lucrul la distanță.

“Au fost contribuabili care au vrut să vină la ghișeu. Au venit puțini, foarte puțini, iar asta ne-a bucurat. Traficul în unitățile ANAF a fost, cred, redus la 10-20% din ce înseamna o situație normală. Pentru viitor, vom păstra și vom dezvolta lucrul la distanță, atât în cadrul ANAF, cât și cu contribuabilii”, a declarat aceasta.

Referitor la respectarea în teritoriu a dispozițiilor privind telemunca, conducerea ANAF face verificări pentru a identifica situațiile în care șefii nu aplică dispozițiile.

“Am făcut verificări în ce privește respectarea dispoziției pentru telemuncă. Există un ordin de președinte ANAF dat în sensul ăsta, care nu e cu titlu de recomandare, ci obligatoriu. Procentul de 50-50% în ce privește telemunca este cel general la nivel ANAF, dar sunt activități în care este mai ridicat sau mai redus”, spune Călugăreanu.

Potrivit informațiilor Profit.ro, unii șefi din teritoriu ai ANAF au chemat la birou angajații, în pofida dispozițiilor să fie respectate anumite proporții între cei care lucrează de la birou și cei care lucrează de acasă.

Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Am împrumutat 3,3 miliarde de dolari la 10 și 30 de ani. Acest succes pe piața financiară, precum și cel din urmă cu o lună și ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Am împrumutat 3,3 miliarde de dolari la 10 și 30 de ani. Acest succes pe piața financiară, precum și cel din urmă cu o lună și ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie

Reluarea activității – după reorganizare, angajații ANAF trec la cursuri online cu ASE, CECCAR și Camera Consultanților Fiscali

“Planul de reluare a activității în condiții normale se va întinde pe 12 luni, pînă în iunie 2021. În perioada asta implmentăm mare parte din proiectele noastre de informatizare. Sunt proiecte mari care privesc întreaga organizație, local și central, funcțiile de bază, funcțiile suport. Elementul cheie este accelerarea digitalizării și eliminarea, pe cât posibil, a interacțiunii fizice în procesele de activitate ale ANAF, favorizarea echipelor de lucru interdisciplinare și promovarea conformării voluntare”, a declarat șefa ANAF.

Planul nu a fost, încă, făcut public.

De asemenea, ANAF a finalizat procesul de reorganizare internă, proces despre care Profit.ro a scris aici, iar în etapa următoare trece la pregătirea profesională a angajaților, prin organizarea unor cursuri, în această perioadă online, cu specialiști de la ASE, CECCAR și Camera Consultanților Fiscali. Serviciile furnizate ANAF de cele trei organizații sunt gratuite.

“Am finalizat procesul de reorganizare, care a fost gândit mai demult, dar partea legală și procedurală a început în luna februarie. De la 1 iulie, funcționăm după noua schemă. Intrăm în etapa a doua, care înseamnă consolidarea pregătirii profesionale a angajaților, sens în care am încheiat trei protocoale de colaborare cu ASE, Camera Consultanților Fiscali și CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), astfel încât oamenii noștri să aibă programe de pregătire profesională dedicate pentru ei. De exemplu, dezvoltăm acum o structură de estimare venituri. Avem nevoie de cunoștințe de statistică, econometrie … Există structuri în ANAF care trebuie să se dezvolte și spre segmentul de macro, lucruri pe care nu le-am avut anterior”, a explicat președintele Fiscului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mirela calugareanu
personal
telemunca