Previziunile pentru noi măsuri fiscale care pot afecta antreprenorii mici și mijlocii, Soluțiile care pot ajuta antreprenorii să facă față schimbărilor fiscale, Perspectivele pentru rata creditelor neperformante în contextul unei perioade dificile pentru antreprenori, Exemple de succes în rândul IMM-urilor - cum au făcut față perioadelor de criză sunt doar o parte dintre subiectele care vor fi discutate la Evenimentul Profit.ro IMM – Ediția a V-a ,programat să fie organizată pe 25 martie.
Conferința va fi transmistă în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News.
DETALII POT FI VĂZUTE AICI
CONTEXT
După un an electoral extrem de tensionat, în care statul și-a amânat propria reformă și și-a adâncit deficitele, 2025 nu se anunță mult mai liniștit pentru economie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru microîntreprinderi, multiplele surse de incertitudine ale lui 2024 se prelungesc sau chiar se acutizează anul acesta, când nici măcar situația politică nu s-a putut stabiliza, urmând o nouă etapă de alegeri.
Cu deficite uriașe de acoperit în finanțele publice, mediul de afaceri românesc se pregătește să plătească din nou nota de plată a risipei bugetare.
Micii antreprenori așteaptă noi înăspriri ale fiscalității, după ce a făcut deja față unui prim val de taxe și impozite crescute anul trecut.
Scăderea pragului de încadrare la microîntreprinderi și creșterea impozitului pentru acestea, majorarea impozitelor pe venit și bunuri, dar și a TVA pentru anumite sectoare, eliminarea unor facilități fiscale din trecut sunt doar câteva dintre măsurile cu impact negativ pentru IMM rezultate din ceea ce statul a înțeles că înseamnă o „reformă fiscală”.
Dincolo de povara fiscală, micii antreprenori trebuie să facă față și unei perioade lungi de scumpiri la energie, combustibili, alimente și în finanțările bancare. Totul, pe un fundal de încetinire a economiei și de temperare a consumului, în care nori negri suplimentari sunt aduși de persistența tensiunilor geopolitice și de războiul din vecinătate care continua să afecteze economia locală.
În mijlocul crizelor multiple, antreprenori mici și mijlocii sunt prinși din nou cu puține plase de siguranță, cu probleme de capitalizare și cu dificultăți în aplicarea unor planuri de afaceri coerente și predictibile. Indiferent de evoluțiile negative din exterior, pe care nu le pot controla, IMM-urile trebuie să găsească soluții pentru a duce mai departe afacerile și a le crește, reușind să investească pentru a ține pasul cu tehnologia, pentru a face față presiunilor salariale și nevoii de a atrage, a pregăti și reține angajați competenți.
Asigurarea finanțărilor rămâne o provocare importantă pentru susținerea capitalului de lucru și investițiilor, inclusiv pentru sectorul tech, unde problemele apărute pe plan international au mai temperat din entuziasmul investitorilor.
În mijlocul crizelor multiple, antreprenori mici și mijlocii sunt prinși din nou cu puține plase de siguranță, cu probleme de capitalizare și cu dificultăți în aplicarea unor planuri de afaceri coerente și predictibile.
Indiferent de evoluțiile negative din exterior, pe care nu le pot controla, IMM-urile trebuie să găsească soluții pentru a duce mai departe afacerile și a le crește, reușind să investească pentru a ține pasul cu tehnologia, pentru a face față presiunilor salariale și nevoii de a atrage, a pregăti și reține angajați competenți.
Asigurarea finanțărilor rămâne o provocare importantă pentru susținerea capitalului de lucru și investițiilor, inclusiv pentru sectorul tech, unde problemele apărute pe plan international au mai temperat din entuziasmul investitorilor.
Finanțările europene sunt, din nou, locul în care mediul de afaceri poate găsi oportunități de dezvoltare în vremuri complicate.
Începutul anului 2025 a venit cu alocări semnificative, de peste 2 miliarde euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru investiții în start-up-uri, precum și în domeniile de tehnologie, inovație și AI, energie verde, agricultură, turism.
Nu mai puțin de 9 programe de finanțare au fost aduse în piață în primul trimestru, de la „Start-up Nation”, la Programele Regionale destinate stimulării investițiilor IMM sau „Fondul pentru Modernizare”, cu alocări mari pentru investițiile în energie regenerabilă. Interesul pentru acestea a rămas ridicat, deoarece multe au fost amânate de pe finalul anului trecut pentru acest început de an.
Într-un mediu plin de presiuni, antreprenorii pot reuși mai mult decât să supraviețuiască în criză. Pot găsi acele strategii și soluții care să îi ajute să valorifice oportunități de inovare, de creștere, de internaționalizare și speră că se pot baza pe sprijinul venit din alte zone instituționale, financiare ori administrative.
TEME DE DEZBATERE:
Previziuni pentru noi măsuri fiscale care pot afecta antreprenorii mici și mijlocii.
Ajustările bugetare și presiunea pe mediul de afaceri; Impactul măsurilor fiscale deja adoptate (cele de anul trecut și Ordonanța Trenuleț);
Soluții care pot ajuta antreprenorii să facă față schimbărilor fiscale;
Efectul reglementărilor și modificărilor legislative ce vizează IMM.
Măsuri contestate / reforme așteptate; Tabloul situației economice din sectorul IMM. Perspective sectoriale;
Impactul războiului din Ucraina. Perspective după încetarea conflictului și în cazul prelungirii acestuia;
Cele mai potrivite soluții de finanțare, inclusiv pentru digitalizare; Băncile și IMM-urile: ce produse sunt disponibile pentru micii antreprenori, ce credite se potrivesc diferitelor nevoi ale firmei, ce soluții există când apar probleme de rambursare.
Cum s-a schimbat relația clienților IMM cu băncile în ultimii ani?
Provocări pentru programele guvernamentale de garantare. Ce merge bine, unde sunt sincope și ce îmbunătățiri sunt necesare
Perspective pentru rata creditelor neperformante în contextul unei perioade dificile pentru antreprenori,. Soluții pentru problemele de rambursare.
Situația programelor de sprijin ale statului. Unde este nevoie de ajustări și corecții pentru ca programele să fie eficiente?
Finanțările europene: Cum pot fi recuperate întârzierile? Ce programe au funcționat cel mai bine și care mai puțin bine pentru IMM?
Problemele dialogului social între stat și antreprenori, consultați foarte rar, târziu sau deloc în modificări legislative care îi vizează.
Riscul de acutizare a blocajelor financiare, a plăților încasate cu întârziere, în contextul economic tot mai complicat;
Provocări pentru IMM pe piața muncii, în găsirea și reținerea angajaților. Presiuni salariale. Nevoi de instruire și specializare;
Exemple de succes în rândul IMM-urilor, cum au făcut față perioadelor de criză;
Inovații și tendințe în tehnologie care schimbă antreprenoriatul local; Cum fac față IMM-urile provocărilor tehnologice și nevoii de digitalizare rapidă;
Soluții de internaționalizare a afacerilor. Șansele antreprenorilor mici și mijlocii de a intra pe piețe străine;
Perspectiva investitorilor (fonduri, angel investors etc.) implicați în sectorul IMM. Cum se schimbă evaluările în această perioadă?
Soluții pentru dezvoltarea ecosistemului start-up; Provocări pentru educația antreprenorială.