Dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău: Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, Tudor Chiuariu achitat

Dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău: Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, Tudor Chiuariu achitat
scris 9 mai 2018

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciu a fost condanat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău. În același dosar, fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, acuzat de consituirea unui grup infracțional orgaizat și de spălarea banilor a fost achitat.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută, scrie News.ro.

În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu și alte 13 persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău.

În acest dosar au fost judecați și Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul șef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Urmărește-ne și pe Google News
Câștigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei. Cele mai importante majorări au avut loc în sănătate - 22,3%, și în învățământ - 18,4% CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei. Cele mai importante majorări au avut loc în sănătate - 22,3%, și în învățământ - 18,4%

Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor și Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza și Dan Costin Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani.

Conform DNA, grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure. 
 

viewscnt
Afla mai multe despre
viorel hrebenciuc