Firmele care investesc în echipamente cu cele mai bune tehnologii disponibile, în scopul de a reduce poluarea, vor beneficia de o deducere suplimentară, în proporție de 200%, la calculul rezultatului fiscal, precum și de o amortizare accelerată a echipamentului, prevede un proiect legislativ.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Modificarea este argumentată prin faptul că, în forma actuală, Codul fiscal nu prevede deduceri pentru investiții în echipamente menite să reducă poluarea, iar combaterea poluării industriale de orice formă este efectuată prin sisteme de sancțiuni și nu prin stimulente fiscale.
”În România, utilizarea tehnologiilor învechite, ineficiente din punctul de vedere al procesului de producție și al calității produsului obținut, reprezintă o problemă semnificativă. Cea mai mare parte a firmelor din sectoarele economice românești folosesc încă tehnologii învechite, ce nu fac față nici noilor cerințe ale consumatorului, nici ale pieței în general”, susțin autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Guvernul renunță brusc la facilitățile pentru PFA, profesii liberale și alte activități independenteAceștia mai arată că, la nivel european, impactul activităților economice asupra mediului a devenit o prioritate, iar Comisia Europeană recomandă statelor membre să se asigure că operatorii recurg la cele mai bune tehnologii disponibile (BAT - Best Available Techniques) pentru a preveni sau a reduce la minimum efectele și riscurile activităților lor economice asupra mediului.
Având în vedere aceste aspecte, propunerea legislativă prevede acordarea de stimulente fiscale pentru firmele care doresc să facă investiții pentru utilizarea echipamentelor BAT în detrimentul folosirii unor echipamente depășite tehnologic.
Acest stimulent fiscal vine sub forma a două elemente: o deducere suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 200%, a cheltuielilor eligibile și aplicarea metodei de amortizare accelerată în cazul acestor echipamente.
Deducerea suplimentară va fi calculată trimestrial sau anual, iar în caz de pierdere fiscală va fi recuperată conform articolului 31 din Codul fiscal, respectiv din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi.
CITEȘTE ȘI Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal”Acordarea facilităților fiscale prezentate în cadrul acestei propuneri legislative constituie unul dintre cele mai bune semnale pe care statul român le-ar putea da mediului economic, cu atât mai mult cu cât este absolut necesar ca România să-și arate disponibilitatea de a deveni un spațiu propice pentru dezvoltarea unei industrii verzi, bazată pe cele mai bune tehnologii existente, pe principiile competitivității economice, pe principiile economiei circulare și pe drepturile cetățenilor la un mediu curat”, arată inițiatorii proiectului legislativ.