Curtea de Apel Alba Iulia a admis, luni, cerera autorităților judiciare din SUA de extrădare a hackerului arădean Marcel Lazăr Lehel, cunoscut drept Guccifer, pentru a executa pedeapsa de patru ani și patru luni de închisoare pe care a primit-o de la o instanță din statul Virginia, însă extrădarea efectivă va avea loc abia după ce va executa pedeapsa la care a fost condamnat în România. Soluția nu este definitivă și poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunțare.
Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat, luni după-amiază, cu privire la solicitarea formulată de autoritățile judiciare din SUA de extrădare a arădeanului Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de Guccifer, scrie News.ro.
Instanța a admis cererea, considerând că au fost îndeplinite condițiile extrădării, prevăzute de Legea 302/2004 și de Tratatul de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului anunță detalii privind noua taxă auto: pregătim și o perioadă de acomodare"Admite cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii înregistrată la Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției la data de 08.08.2018. Dispune extrădarea cetățeanului român - persoana extrădabilă Lazăr Marcel Lehel în vederea executării pedepsei de 52 luni închisoare cu deducerea perioadei executate în arest de la 01.09.2016 până la 12.10.2016, aplicată prin sentința penală emisă la data de 01.09.2016 de către Tribunalul Statelor Unite - Districtul de Est Virginia- Secția Alexandria”, se arată în soluția judecătorilor.
Instanța a constatat că "persoana extrădabilă nu a renunțat la regula specialității prevăzută de art. 17 din Legea 111/15.05.2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii IV".
Judecătorii au dispus însă amânarea predării arădeanului "până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiționate sau până la executarea la termen a pedepsei de 7 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr.1667/06.06.2014 a Tribunalului București Secția I penală".
Față de Marcel Lazăr Lehel a fost instituită măsura arestării provizorii în vederea extrădării, în 5 septembrie fiind emis un mandat de arestare preventivă care, conform soluției de luni, va intra în vigoare doar când hackerul va fi eliberat din Penitenciarul Deva.
Soluția nu este definitivă și poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunțare.
Cu un an în urmă, în 11 august 2017, Marcel Lazăr Lehel, la acea dată aflat în Penitenciarul Arad, a sunat din închisoare la Fox News, spunând că nu vrea să fie trimis în SUA pentru a-și ispăși pedeapsa primită de la instanțele americane.
Fox News relatease că hackerul a sunat de mai multe ori la producătorul executiv Pamela Browne, iar după ce și-a dat acordul pentru a fi înregistrat, el a spus că are un nou termen în proces, la jumătatea lunii august, la Timișoara, și că atunci va cere autorităților judiciare să îi permită contopirea pedepselor și executarea lor în țară.
În martie 2016, Guccifer a fost extrădat în SUA, iar în luna mai el a pledat vinovat în fața magistraților americani pentru acuzații legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice. Marcel Lazăr Lehel a susținut în fața anchetatorilor americani că a reușit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezmințit însă faptul că Guccifer ar fi obținut vreodată acces la e-mailurile cu informații confidențiale ale democratei Clinton.
Procurorii americani au susținut că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizați de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulți membri ai familiei fostului președinte George W. Bush, precum și Sidney Blumenthal.
Instanța federală din Virginia care l-a judecat l-a condamnat la patru ani și patru luni de închisoare, atât pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush și ale altor personalități, cât și pentru furt de identitate.
În România, Guccifer fusese condamnat în 2014, la o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Crețu și ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost menținută în mai 2015 de Curtea de Apel București.