Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier

Taxe și Consultanță   
Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier

Premierul Ciolacu spune că impozitarea progresivă ar putea fi o soluție de echitate socială și a dat ca exemplu un prag de 30.000 lei pentru aplicarea acesteia și o creștere a impozitării de la 10% la 16%. Șeful Executivului a arătat totodată că în privința impozitului pe profit, în contextul economic actual, cota unică rămâne soluția potrivită pentru România în următorii 5 ani.

”Eu cred că și impzitarea progresivă în ceea ce privește veniturile peste o sumă poate să fie o soluție”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre viitoarea reformă fiscală prevăzută în PNRR.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Forțat de Comisia Europeană, Guvernul a semnat, înaintea plecării lui Ciolacu la Bruxelles, legea de eliminare din CA-uri a demnitarilor sinecuriști CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Forțat de Comisia Europeană, Guvernul a semnat, înaintea plecării lui Ciolacu la Bruxelles, legea de eliminare din CA-uri a demnitarilor sinecuriști

Șeful Executivului a arătat însă că nu trebuie făcută o lege pentru o singură categorie profesională, cum a fost cazul cu impozitarea pensiilor magistraților, pentru că va fi declarată neconsituțională.

”Când faci o lege cu dedicație unei singure categorii, niciodată nu va fi declarată constituțională. Și atunci trebuie să avem o cu totul altă abordare, una corectă, exact cum dorește și Comisia de echitate socială. Dacă ai pensie peste 30.000 lei, dau un exemplu, normal că te încadrezi într-un alt plafon de impozitare. (...) Dacă sunt - v-am dat o sumă - peste 30.000 , nu cred că e o nenorocire dacă este de la 10% la 16%, de exemplu”, a explicat premierul.

El a arătat că și la stat sunt salarii foarte mari, care ar trebui impozitate diferențiat.

”Sunt companii în România, unde, chiar și la stat, au zeci de mii de euro. Plătesc impozitarea muncii al fel ca cei pe salariul minim. Nu este corect, nu este echitabil social acest lucru. Nu e niciunde în lume acest lucru”, a mai spus Marcel Ciolacu.

CONFIRMARE Guvernul a exclus mai multe companii de stat de la restricții bugetare din ordonanța ”trenuleț”. Vor fi acordate ore suplimentare, alocații de hrană și alte drepturi CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul a exclus mai multe companii de stat de la restricții bugetare din ordonanța ”trenuleț”. Vor fi acordate ore suplimentare, alocații de hrană și alte drepturi

Acesta a adăugat că în ce privește impozitarea pe profit, România trebuie să repecte cota unică în următorii 5 ani, având în vedere fragilitatea macroeconomică din ultima perioadă, în care marii economiii europene au probleme, dar aceasta nu înseamnă renunțarea la echitate socială.

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită oficială la Bruxelles, unde a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre accelerarea PNRR, deficitul bugetar, dar și securitatea viitoarelor alegeri.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
impozitare progresivă
30.000 lei