VIDEO Ciolacu: Nicio modificare de natură fiscală fără consultare cu mediul privat și societatea civilă! Boloș nu poate veni cu CNP-ul fiscal fără consultare

VIDEO Ciolacu: Nicio modificare de natură fiscală fără consultare cu mediul privat și societatea civilă! Boloș nu poate veni cu CNP-ul fiscal fără consultare
scris 25 iul 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nicio modificare de natură fiscală nu poate fi discutată în Guvern fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă, dând ca exemplu ideea de ”CNP fiscal” avansată de Ministerul Finanțelor Publice.

”O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă! Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor!”, a susținut premierul Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ DOCUMENT România intervine în scandalul întârzierilor aeriene CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT România intervine în scandalul întârzierilor aeriene
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Recent, premierul Ciolacu a ținut, la începutul ședinței de Guvern, să îi atragă atenția ministrului Boloș că modificările privitoare la e-Factura, e-Transport și e-TVA trebuiau mai întâi discutate cu mediul de afaceri, cu cei vizați de acestea.

Ministerul Finanțelor a dat asigurări că explorează modalități prin care datele cu caracter personal regăsite pe factura electronică să fie convertite într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat anterior că o formă de identificare a cumpărătorului, CNP sau altă variantă (analizate de către Ministerul Finanțelor), se vor regăsi pe bonul fiscal doar la solicitarea cumpărătorului, dacă acesta dorește să participe într-un sistem de credit fiscal, în care statul îi returnează sau compensează cu datorii la taxe și impozite o parte din valoarea achizițiilor făcute cu bon în domeniu cu risc fiscal.

CNP este utilizat și în prezent de către ANAF ca sistem de identificare fiscală a persoanelor fizice, însă criticile la adresa sistemului analizat de către Finanțe au survenit ca urmare a propunerii de înscriere a CNP-ului cumpărătorului pe bonul fiscal eliberat de către vânzător.

La finalul lunii iunie, într-o conferință de presă la Guvern, Boloș a afirmat că inscrierea unui cod pe bonul fiscal va fi opțională, cu scopul de a determina populației, prin acordarea de recompense, să ceară bon pentru produse cumpărate din domenii cu risc fiscal.

"Eu pot să vă spun de creditul fiscal. Modelul este portughez și funcționează foarte bine în Portugalia și a adus beneficii însemnate pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale. Conceptul are la bază determinarea cumpărătorului – subliniez, a cumpărătorului - să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât, prin declarația unică inteligentă acel bon fiscal din zonele de activitate cu risc de evaziune fiscală sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace forma creditului fiscal. Ce se întâmplă în modelul portughez cu creditul fiscal? Fie se rambursează cumpărătorului, pentru că statul, repet, are de câștigat... pentru că până atunci nu erau emise, să zicem facturi și bonuri fiscale într-un anumit domeniu sau poate să utilizeze creditul fiscal ca o formă de compensare cu alte impozite și taxe. Deci, repet, este un model, l-am discutat și Banca Mondială ne-a prezentat această alternativă. Nu este luată o decizie. Să nu începem din nou în spațiul public să discutăm despre creditul fiscal, sunt mai multe astfel de instrumente care au fost discutate cu reprezentanții Băncii Mondiale, dar încă nu este luată o decizie, nu s-a discutat în guvern, nici în coaliție, dar îl analizăm ca și model de referință pentru ceea ce înseamnă măsuri eficiente de combatere a evaziunii fiscale. Este modelul portughez ... înseamnă procente de la 1, 2,  3% și merge pe domenii de activitate. Dar, încă o dată, omul și cumpărătorul nu trebuie să facă absolut nimic decât să solicite eliberarea bonului fiscal și înscrierea codului numeric este opțională, ca să fiu iarăși foarte explicit. Deci nu este obligație a cumpărătorului, este o opțiune a cumpărătorului, care solicită bonul fiscal și, odată cu bonul fiscal, codul numeric personal, pentru a le putea culege informațiile prin sistemul de raportare al caselor de marcat fiscale și a le duce în această declarație unică inteligentă, care stă la baza mecanismului. Repet, este un model de studiu și este, dacă vreți, cu rezultate pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale pentru acele zone unde nu se eliberează bonul fiscal", a spus Boloș.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
boloș
modificare
fiscală
consultare
mediul privat