Un cutremur puternic va lovi și financiar: Sub 20% din locuințele românilor sunt asigurate obligatoriu împotriva seismelor. Facultativ, și mai puțin

Un cutremur puternic va lovi și financiar: Sub 20% din locuințele românilor sunt asigurate obligatoriu împotriva seismelor. Facultativ, și mai puțin
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 28 oct 2018

Cu toate că este obligatoriu și legislația prevede amenzi de până la 500 lei, mai puțin de 20% din locuințele românilor sunt asigurate împotriva cutremurelor prin polița PAD emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România), arată datele statistice analizate de Profit.ro. Aceasta deși 80% dintre români știu că aceste asigurări sunt obligatorii. Un cutremur puternic a fost înregistrat în această noapte în România. Seismul a avut 5,8 grade pe scara Richter și a fost simțit și în București. Este cel mai puternic seism înregistrat în acest an.

La finele lunii iunie a acestui an, conform celor mai recente date comunicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), PAID România avea în portofoliu 1,69 milioane de polițe PAD în vigoare, ceea ce înseamnă că mai puțin de 20% din fondul locativ național este acoperit împotriva riscului de cutremur. România are aproximativ 8,9 milioane de locuințe.

Urmărește-ne și pe Google News

Legislația obligă fiecare proprietar de locuință să încheie o poliță împotriva riscurilor catastrofice (cutremur, alunecări de teren și inundații) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. Valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro, în funcție de suma asigurată.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Statul vrea să dubleze capitalul Eximasig, cu pierderi ridicate în 2010-2016 CITEȘTE ȘI Statul vrea să dubleze capitalul Eximasig, cu pierderi ridicate în 2010-2016

Cu toate că legea prevede amenzi de până la 500 lei pentru proprietarii care nu își asigură locuințele, gradul de cuprindere în asigurare s-a situat sub 20% în ultimii ani.

În afară de polițele obligatorii, proprietarii de locuințe au posibilitatea să încheie polițe facultative pentru sume asigurate mai mari de 10.000 sau 20.000 euro.

Spre exemplu, dacă un proprietar de locuință încheie o poliță PAD de 20 euro, el va fi despăgubit în limita a 20.000 de euro, diferența până la 90.000 de euro, valoarea medie a unui apartament cu 3 camere în București, rămând neacoperită în cazul în care imobilul devine nelocuibil în urma unui cutremur și nu are o asigurare facultativă.

EXCLUSIV InterLAN acuză un prejudiciu de 200.000 euro creat de tarifele practicate de Netcity Telecom. Asociația obține în instanță acordul pentru evaluare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV InterLAN acuză un prejudiciu de 200.000 euro creat de tarifele practicate de Netcity Telecom. Asociația obține în instanță acordul pentru evaluare

Potrivit datelor ASF, numărul polițelor facultative în vigoare la finele lunii iunie se situa la 1,47 milioane, în scădere față de iunie 2017 (1,5 milioane) și iunie 2016 (1,56 milioane). În iunie 2014, peste 2,1 milioane de români aveau încheiată o poliță faculativă.

Polițele obligatorii sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societate de asigurare înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai PAID România sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Ergo Asigurări (fosta Credit Europe Asigurări), Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Orange pierde procesul cu Fiscul pentru inducerea în eroare a clienților cu sintagma “nelimitat” CITEȘTE ȘI Orange pierde procesul cu Fiscul pentru inducerea în eroare a clienților cu sintagma “nelimitat”

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010. Conducerea PAID are ca obiectiv, până în anul 2022, atingerea unui grad de cuprindere în asigurare PAD de 35-40%, care va fi atins atât prin acțiuni de informare și prezentare, dar și prin modificări legislative.

Potrivit PAID, la sfârșitul lunii septembrie, 75,5% dintre polițele active la nivel național, în număr de 1,69 milioane, erau încheiate în mediul urban și 24,5% în mediul rural, iar, în funcție de tipul de locuință, 93,5% din polițele PAD vizează locuințele de tip A (cele cu structura de rezistență din beton armat, metal sau lemn, cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) și 6,5% locuințele de tip B (cele cu pereții exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

Pe regiuni, cele mai multe polițe active sunt în Transilvania (21% din total), București (19%) și Muntenia (18%), iar cele mai puține - în Maramureș (3% din totalul polițelor) și Bucovina (3%).

Potrivit datelor companiei, expunerea PAID la actualul portofoliu de polițe în vigoare este de 33 miliarde de euro. Dauna maximă posibilă în urma unui cutremur similar celui din martie 1977 a fost estimată între 500 și 800 milioane de euro, la actualul portofoliu.

Pe de altă parte, patru din cinci români declară că au auzit despre obligativitatea de a-și asigura locuințele împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundații și alunecări de teren) prin polița obligatorie PAD*, conform unui studiu complex asupra percepției și preferințelor consumatorilor privind asigurările obligatorii și facultative de locuințe realizat pentru UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România de către IRES. 

Studiul a fost realizat la cererea UNSAR, de către IRES - Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, în perioada 14-20 iunie 2018, pe un eșantion de 1.248 de persoane și are o rată de eroare maximă de ±2,8%. 

Conform studiului, 75% dintre români sunt informați cu privire la faptul că nu vor primi niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau din cel local în cazul unor dezastre naturale, dacă nu au încheiat o poliță obligatorie de asigurare a locuinței. În același timp, doar 41% dintre respondenți declară că știu despre posibilitatea impunerii unor amenzi de către autorități, pentru nerespectarea obligației legale de a își asigura locuințele aflate în proprietate.

În ceea ce privește interesul față de asigurările de locuințe, studiul a mai arătat că 74% dintre respondenți sunt interesați, în timp ce două treimi dintre aceștia (66%) au declarat că, în opinia lor, o mai bună informare cu privire la asigurările obligatorii de locuințe ar reprezenta un factor de motivație pentru încheierea unei astfel de polițe. Studiul relevă și că majoritatea românilor (70%) consideră că autoritățile publice locale și centrale ar trebui să fie responsabile de informarea cetățenilor cu privire la obligativitatea asigurărilor de locuințe împotriva dezastrelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid romania
pad
locuinte
asigurari
cutremur
seism