Trotinetele electrice nu scapă din vizorul atacatorilor cibernetici și vin cu o serie de riscuri pentru utilizatori, arată rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Texas la San Antonio (UTSA), citat de blogul din România al Eset și preluat de Agerpres.ro.
Conform experților, una dintre explicații ar fi aceea că multe dintre aceste scutere electronice se bazează pe un mix între rețeaua Bluetooth Low Energy (BLE) și conexiunea la internet a smartphone-ului călătorului pentru a opera, dar și pentru a trimite date către furnizorul de servicii.
"Acest lucru deschide portița către potențiale atacuri. De exemplu, persoanele rău intenționate ar putea accesa datele transmise, pentru a derula mai departe atacuri de tip Man-in-the-Middle (MitM) sau replay. Drept urmare, în unele cazuri, hackerii ar putea trimite de la distanță comenzi pentru a prelua controlul asupra scuterului și a răni călătorul. Un astfel de risc ar fi prezentat un scuter Xiaomi, anul trecut", se notează pe blogul Eset.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, bateria unui scuter, motorul, frânele, farurile și cipul controlerului sunt printre componentele-cheie care pot fi vizate în timpul unui atac fizic. În acest sens, atacatorii pot schimba respectivele componente sau să instaleze "module malițioase", permițându-le să controleze scuterul de la distanță sau să adune informații private pe ascuns, iar "prin manipularea de la distanță a frânelor și a accelerației, călătorul sau alte persoane pot fi rănite în mod intenționat".
Pe acest fond, specialiștii susțin că majoritatea riscurilor pot fi atenuate prin implementarea unor practici esențiale de securitate cibernetică. Astfel, angajații care încarcă și întrețin scuterele ar putea verifica componentele mecanice sau electrice pentru a se asigura că nimeni nu a manipulat scuterele.
Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) și se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecție și analiză a conținutul malware, fiind prezentă în peste 180 de țări.