Un om de afaceri trimis în judecată în dosarul achizițiilor frauduloase de la spitalele COVID din Brașov și Odorheiu Secuiesc s-a sinucis

Un om de afaceri trimis în judecată în dosarul achizițiilor frauduloase de la spitalele COVID din Brașov și Odorheiu Secuiesc s-a sinucis
scris 4 mai 2021

Un om de afaceri trimis în judecată în în dosarul privind presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziții de echipamente medicale în parioada pandemiei de către Spitalul de Boli Infecțioase Brașov și Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a sinucis.

Conform surselor citate, este vorba despre omul de afaceri brașovean Doru Bertea, care a fost găsit de către soția sa spânzurat. El se afla în arest la domiciliu, la locuința sa din Brașov, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

În 27 aprilie, Doru Bertea, administrator al SC Chantel Sante SRL, a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (2 fapte), dare de mită (5 fapte), instigare la abuz în serviciu, în formă continuată (2 fapte) și trafic de influență.

În acest dosar, DNA trimis în judecată șase persoane, între care fostul manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc Lukacs Antal și angajați ai unității medicale, precum și firma SC Chantel Sante SRL.

Dosarul vizează atribuirea frauduloasă a unor contracte prin care spitalul ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu erau conforme. Prejudiciul cauzat spitalului depășește 2,3 milioane de lei.

Grupul Trans-Oil lansează cu succes o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD CITEȘTE ȘI Grupul Trans-Oil lansează cu succes o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD

"Această cauză a avut ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalul în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective", spun procurorii DNA.

Anterior, din această cauză au mai fost disjunse două dosare penale, în care procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, printre alții, pe fostul șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov și pe managerul Spitalului de Boli Infecțioase Brașov.

Potrivit DNA, în perioada 10 aprilie - 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, inculpat în dosar, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea de către spital a unor aparate și produse medicale.

"O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și inculpații Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici. De menționat este faptul că toate produsele ar fi fost cumpărate la prețuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar și produse neconforme, iar în altele achiziția s-a desfășurat în condițiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unității spitalicești", se arată în rechizitoriu.

În aceeași perioadă, Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăți către SC Chantel Sante SRL (deși unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru), i-ar fi cerut omului de afaceri să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia, mai arată sursa citat.

Pentru aceste demersuri, omul de afaceri ar fi promis și remis celor trei inculpați (angajați ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc) sume de bani și alte foloase. Astfel, Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri, Balint Eniko și Barczan Laszlo ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

În acest fel, inculpații ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL, conform sursei citate.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov.

viewscnt
Afla mai multe despre
sinucidere
dna