Un nou exercițiu de verificare a sistemelor de avertizare-alarmare a populației are loc miercuri în București și în mai multe județe, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) precizând că sirenele nu vor fi pornite în județele care au fost afectate de inundații la sfârșitul săptămânii trecute.
Exercițiul de alarmare va avea loc începând cu ora 10.00, când vor fi acționate echipamentele din cadrul sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, scrie News.ro.
IGSU spune că aceste exerciții lunare sunt necesare și utile, deși pot genera disconfort în rândul populației.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Surpriză: Lanțul grec de restaurante fast-food Gregory’s revine în România, la doar 9 luni după ce și-a lichidat toate centrele de pe piața românească. "Așteptarea a luat sfârșit", mesaj cu o nouă strategie"Sunetul sirenelor va fi auzit doar în județele care nu au fost afectate de fenomenele de vreme severă. Echipajele operative care intervin alături de autorități în zonele afectate vor menține ca prioritare misiunile destinate remedierii situațiilor din comunitățile afectate", precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Acțiunea, denumită generic ”Miercurea sirenelor”, se desfășoară, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, pentru testarea mijloacelor tehnice existente la nivel național și îmbunătățirea timpului de reacție a autorităților în situații speciale de urgență.
În România există trei tipuri de alarme: alarmă la dezastre (cinci sunete), prealarmă aeriană (trei sunete) și alarmă aeriană (15 sunete).
Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice sunt inundațiile, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.