Noua tulpină de coronavirus a ajuns și în România, fiind detectată la o femeie din Giurgiu, care din primele date nu ar fi fost plecată din țară.
”E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3 ianuarie, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită.
Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, arată news.ro.
UPDATE Primul caz de COVID-19 cu noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmat în România, anunță și Ministerul Sănătății.
Duminică, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș din București, Cătălin Apostolescu, a anunțat că există o suspiciune privind infectarea cu noua tulpină de coronavirus, două probe analizate în laboratorul de genetică al unității medicale având reacții diferite față de cele de până acum. Apostolescu nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la doi, afirmând că datele exacte vor fi cunoscute la începutul săptămânii viitoare.
Ulterior, în aceeași zi, Ministerul Sănătății a transmis că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până atunci noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.
Organizația Mondială a Sănătății le-a cerut, joi, țărilor Europei să reacționeze mai puternic în fața "situației alarmante" creată de noua tulpină mai contagioasă a coronavirusului, în timp ce două focare cu risc au fost depistate în Franța.
CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România"Este o situație alarmantă, care înseamnă că pentru o perioadă scurtă de timp trebuie să facem mai mult decât am făcut", a spus directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o declarație pentru presă.
22 de țări din zona Europei, care cuprinde 53 de țări între care Rusia, au înregistrat cazuri legate de noua tulpină, a precizat OMS.
CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificativeConform OMS, noua tulpină "ar putea să înlocuiască progresiv pe celelalte aflate în circulație în regiune, așa cum s-a văzut în Marea Britanie și din ce în ce mai mult în Danemarca".