Sute de mineri protestează în fața Guvernului

Sute de mineri protestează în fața Guvernului
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:41

Sute de mineri și energeticieni protestează în fața Guvernului României, nemulțumiți de recalcularea pensiilor, dar și de situația din sistemul energetic.

Protestatarii au afișat pancarte pe care scrie: "Am muncit, ne-am sacrificat, pensiile ne-ați tăiat!", "Voi cu pensii speciale, iar noi să murim de foame!", "Mereu sacrificați, niciodată respectați!", "Cea mai scumpă energie este cea pe care nu o ai!", "Importăm energie scumpă și poluantă!", "România are nevoie de energie stabilă!", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
România, Grecia și Bulgaria au reclamat oficial Comisiei Europene ″segregarea″ piețelor de energie din Europa de Est, cu prețuri angro constant mai mari decât în Vest - DOCUMENT Se cere suprataxarea celor mai ieftini producători și a traderilor CITEȘTE ȘI România, Grecia și Bulgaria au reclamat oficial Comisiei Europene ″segregarea″ piețelor de energie din Europa de Est, cu prețuri angro constant mai mari decât în Vest - DOCUMENT Se cere suprataxarea celor mai ieftini producători și a traderilor
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

"Sunt aproximativ 400 de mineri și energeticieni la acest protest. Printre principalele nemulțumiri se află Legea pensiilor, care este o lege electorală. Înțeleg că sunt oameni cu pensii mici, dar nu este normal ca după zeci de ani în care am lucrat în aceste activități, dintr-o dată statul să spună: "Nu mai aveți pensia aceea, ci una mult mai mică!". De asemenea, am plătit zeci de ani contribuții la salariul pe care l-am avut și acum statul spune: Vă dăm însă doar o parte din banii respectivi!" Care mai este principiul de contributivitate?", a declarat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

Liderul sindical a precizat că protestatarii sunt nemulțumiți și de situația actuală din sistemul energetic.

"Din cauza suprataxării energiei pe cărbune și a subvenționării energiei verzi, asistăm la un dezechilibru grav între energia în bandă și energia sporadică, care duce la prețuri gigant. Toți dau vina pe Dumnezeu și nu pe guverne care nu iau nicio măsură în sensul acesta - și care închid accelerat energia pe cărbune fără să pună nimic în loc, spunând că este scumpă, dar e scumpă în contextul în care mai mult de jumătate din venituri le dăm pe taxe pentru buget, ceea ce nu se întâmplă cu nicio societate comercială", a adăugat Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, calendarul protestelor va fi făcut "din aproape în aproape, mergând până la grevă generală."

Conform unui comunicat al organizației, noua lege a pensiilor publice a afectat în mod negativ cele mai vulnerabile categorii de pensionari.

"Aceștia (minerii, n.r.) vor atrage atenția asupra pierderilor financiare semnificative suferite de cei care au muncit în condiții grele și periculoase, ca urmare a unor indexări insuficiente și a eliminării beneficiilor pentru cei care au contribuit suplimentar", se precizează în document.

Prețurile producției industriale au crescut CITEȘTE ȘI Prețurile producției industriale au crescut

Potrivit sursei citate, noua lege a pensiilor a determinat o scădere a veniturilor pentru cei care au lucrat în condiții speciale, mulți dintre aceștia confruntându-se cu pensii reduse drastic, în unele cazuri cu până la 50%.

Astfel, minerii, energeticienii și alte categorii profesionale afectate au cerut Guvernului în repetate rânduri să ia măsuri urgente pentru corectarea acestor inechități și pentru a proteja drepturile celor care au muncit în condiții dificile.

Protestul are loc în fața Guvernului, unde reprezentanții minerilor speră să deschidă un dialog real cu autoritățile pentru a rectifica situația creată de noua lege a pensiilor. Se solicită măsuri concrete și imediate pentru ca aceste categorii vulnerabile de pensionari să nu fie defavorizate în continuare.

Federația Națională Mine Energie este afiliată Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", care a luat ființă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală și democratică. Confederația este reprezentativă la nivel național, reunește 38 de federații sindicale la nivel de sector și coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
legea pensiilor
greva