Statul va interveni pe piața cerealelor și va impune, pe filiera de comercializare, utilizarea unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, atât pentru producătorii agricoli persoane fizice, cât și pentru producătorii persoane juridice, cu argumentul că vrea să evite astfel discriminarea și să asigure un grad ridicat de predictibilitate a activității de valorificare a cerealelor.
Intervenția va fi reglementată prin ordonanță de urgență, deja redactată la nivelul Guvernului.
"Ținând cont de începerea campaniei de recoltarea a cerealelor, se impune întărirea disciplinei și coresponsabilității partenerilor pe filiera de comercializare prin instituționalizarea utilizării unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, pentru a evita discriminarea, ceea ce va asigura un grad ridicat de predictibilitate a activității de valorificare a cerealelor. Modificările propuse vizează o mai bună valorificare a producției de cereale, prin instrumentarea acestor contracte care să permită siguranța valorificării cerealelor de la fermier la procesator/comerciant, cât și conferirea unor prețuri echitabile pentru recuperarea cheltuielilor efectuate cu producția, cu atât mai mult cu cât preluarea la intervenție a cerealelor în situații de supraproducție nu este funcțională datorită prețului stabilit la 101euro/tonă", a fost scris în document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, autoritățile vor stabili că vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane juridice/fizice, pe piața internă sau la export, este realizată pe baza contractelor de vânzare-cumpărare, al căror model este aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii.
Astăzi, legislația stabilește că vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piața internă sau la export, este realizată pe baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate și a facturilor fiscale, în cazul producătorilor agricoli persoane juridice, iar în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, pe baza contractelor de vânzare-cumpărare și a borderourilor de achiziții cu regim special personalizate prin imprimarea datelor de identificare pentru fiecare utilizator.
Contactat de Profit.ro, președintele Federației Naționale PRO AGRO, Emil Dumitru, a explicat că modificarea este bună, dar întârziată, deoarece fermierii au început deja recoltarea și au încheiat contracte pentru livrarea de grâu și orz.
"Ar avea un impact imediat dacă era adoptat cu celeritate. Eu sunt acum în combină, trebuia din timp introdusă măsura. Acum e târziu, dar măcar poate prindem toamna, pentru porumb și floarea-soarelui", a spus șeful patronatului.
El explică avantajul unui contract unitar, arătând că acesta va introduce drepturi și obligații "în oglindă" și va evita situații în care fermierul poate fi doar penalizat dacă livrează o marfă sub parametrii de calitate stabiliți de către comerciant, dar nu primește niciun ban în plus dacă marfa pe care o livrează depășește acești parametri și este, deci, mai bună.