Sărăcia în Argentina crește cu peste 50% ca urmare a austerității guvernamentale

Sărăcia în Argentina crește cu peste 50% ca urmare a austerității guvernamentale
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:37

Rata sărăciei din Argentina a crescut la aproape 53% în prima jumătate a anului, arată datele oficiale, primele dovezi concrete ale impactului dureros al măsurilor de austeritate dure ale președintelui libertarian Javier Milei, potrivit CNN.

Aceasta reprezintă o creștere abruptă de la 41,7% la sfârșitul anului trecut și mai mult decât dublu față de 26% în urmă cu doar șapte ani, subliniind costul sever pentru argentinienii obișnuiți al crizelor economice repetate care au afectat națiunea sud-americană.

Urmărește-ne și pe Google News
Țara cu cea mai bună calitate a vieții din lume. Locul ocupat de România în clasament: „Folclor greoi și superstiții învăluie națiunea, concentrată în zona rurală a țării” CITEȘTE ȘI Țara cu cea mai bună calitate a vieții din lume. Locul ocupat de România în clasament: „Folclor greoi și superstiții învăluie națiunea, concentrată în zona rurală a țării”
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Datele evidențiază modul în care reducerile de cheltuieli ale lui Milei, menite să anuleze un deficit fiscal profund, au provocat mari suferințe pe termen scurt. Țara se află într-o recesiune profundă, iar inflația rămâne de trei cifre, deși există semne că lucrurile se îmbunătățesc, scrie G4Media.ro.

„De când acest guvern a venit la putere, locurile de muncă au dispărut”, a declarat Irma Casal, o femeie de 53 de ani din Buenos Aires, care lucrează în trei schimburi ca reciclator de gunoi, colector de carton și zidar, dar care încă se luptă să se mențină pe linia de plutire.

„Lucrăm de două ori mai mult pentru mai puțin și trebuie să mergem mai departe”, a adăugat ea.

Reducerile de cheltuieli ale lui Milei au fost salutate de piețe și investitori pentru că au contribuit la redresarea finanțelor statului după ani de deficite, dar au împins țara într-o recesiune, în ciuda semnelor că economia ar putea acum să se redreseze.

FOTO Imobile din București vor fi consolidate seismic cu fonduri naționale nerambursabile CITEȘTE ȘI FOTO Imobile din București vor fi consolidate seismic cu fonduri naționale nerambursabile

Observatorul Universității Catolice din Argentina (UCA) a estimat că rata sărăciei a crescut la 55,5% în primul trimestru al anului, înainte de a scădea la 49,4% în al doilea trimestru, ceea ce înseamnă o medie de 52% pentru primele șase luni ale acestui an.

„Orice nivel de sărăcie este îngrozitor”

Agustin Salvia, directorul Observatorului UCA, a declarat că politicile lui Milei au avut un impact semnificativ la începutul anului. Cu toate acestea, au existat semne de îmbunătățire recent, a adăugat el.

„Dacă vă uitați la întreaga poveste, aceasta arată o deteriorare în primul trimestru. De atunci, situația a început să se amelioreze”, a spus el.

Guvernul argentinian a tăiat unele programe de asistență socială și a redus sprijinul acordat cantinelor pentru săraci, dar susține că a extins, de asemenea, două programe cheie de asistență socială, alocația universală pentru copii și un program de carduri alimentare, oferind sprijin direct familiilor.

„Orice nivel de sărăcie este îngrozitor”, a declarat purtătorul de cuvânt prezidențial Manuel Adorni într-o conferință de presă zilnică joi, dând vina pe proasta gestionare a guvernelor anterioare pentru lăsarea «bombelor» economice pe care Milei încearcă acum să le dezactiveze.

„Facem totul, totul pentru ca această situație să se schimbe”, a mai adăugat Manuel Adorni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sărăcie
argentina