Românii prejudiciați de forțele NATO mai au de așteptat pentru despăgubiri. Legislația în vigoare e insuficientă pentru plata compensațiilor

Românii prejudiciați de forțele NATO mai au de așteptat pentru despăgubiri. Legislația în vigoare e insuficientă pentru plata compensațiilor

Sursă foto: Captură YouTube

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 iul 2019

Românii prejudiciați material de forțele NATO aflate pe teritoriul țării, precum proprietarii de culturi agricole distruse recent de tancuri ale armatei americane, dar nu numai, mai au de așteptat până să poată primi compensații pentru pagubele suferite, legislația în prezent în vigoare fiind deocamdată insuficientă pentru asta, se arată într-un document guvernamental.

Potrivit sursei citate, și anul trecut a avut loc un incident soldat cu pagube materiale, în care au fost implicați militari polonezi.

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul menționează "dificultăți (...) pe timpul procedurii derulate pentru soluționarea cererii de despăgubire a unui cetățean român ca urmare a unui prejudiciu cauzat proprietății acestuia de către forțele armate poloneze prezente în România în anul 2018 (...)", din care a rezultat că legislația în vigoare "este foarte generală în ceea ce privește modalitatea de soluționare a cererilor de despăgubire depuse de persoanele fizice și juridice în urma daunelor cauzate lor de membrii forțelor armate străine, fiind necesară detalierea procedurii, a organismelor de lucru și a actelor necesare prevăzute în astfel de cazuri (...)".

FOTO Harry Potter: Wizards Unite a fost lansat în România CITEȘTE ȘI FOTO Harry Potter: Wizards Unite a fost lansat în România

Astfel, concluzia rezultată este că se impune mai întâi modificarea Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, iar ulterior adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu detaliile necesare procesului de despăgubire.

În mai anul trecut, mai multe rachete de semnalizare trase de un contingent militar polonez dizlocat în România, în cadrul unui exercițiu tactic de instruire pe timp de noapte desfășurat în poligonul Obedeanu, au aterizat în municipiul Craiova, una dintre acestea căzând pe un autoturism și provocându-i acestuia mai multe distrugeri.

Recent, luna aceasta, militari americani din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19 au intrat cu tehnica blindată din dotare prin mai multe culturi din zona Insulei Ialomiței, distrugându-le. Incidentul s-ar fi produs ”în condiții meteo nefavorabile”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN), care a adăugat că reprezentanți ai MApN și ai armatei SUA cercetează incidentul și vor acorda despăgubiri proprietarilor.

Academia Română nu are bani de salarii și propune tăieri, concediu neplătit sau pensionări forțate CITEȘTE ȘI Academia Română nu are bani de salarii și propune tăieri, concediu neplătit sau pensionări forțate

Printre modificările legislative avute în vedere se numără separarea procedurilor de despăgubire pentru cazuri de daune provocate de trupele SUA de cele pentru prejudicii cauzate de forțele armate ale altor state aliate. Astfel, în spețele în care este implicată armata americană, cererile de despăgubire sunt soluționate prin intermediul Direcției generale juridice din MApN, iar în celelalte – prin intermediul secretariatului tehnic permanent al Comisiei interministeriale pentru legătura cu forțele armate străine.

Modul de organizare și funcționare al activității de despăgubire, procedura de soluționare a cererilor de despăgubire, modelul cererii de despăgubire și documentele minime care trebuie să însoțească cererea se vor stabili prin HG, iar modelul actului de constatare a daunelor, prin ordin al ministrului Apărării. Cu excepția cauzelor în care tratatele prevăd altă procedură, despăgubirile sunt plătite solicitanților de către MApN, care își recuperează ulterior costurile suportate de la autoritățile militare ale statelor ale căror trupe au provocat daune în România.

Potrivit Curții de Conturi, Statele Unite au stopat finanțarea acordată României prin așa-numitul Program de susținere a națiunii-gazdă, care constă în rambursarea cheltuielilor statului român cu instalarea, operarea și întreținerea elementelor de infrastructură ce vin în sprijinul activităților Marinei SUA dislocate în facilitățile militare românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
armata sua
trupe nato
tancuri americane culturi agricole
despagubiri prejudicii forte armate straine
mapn
pentagonul
nato