Româniafilm are de plătit în insolvență peste 33 milioane lei. Și locatarii din blocul Patria așteaptă bani. Director pentru Profit.ro: partea politică nu s-a îngrijit. De la 600 de cinematografe și mii de angajați la un portofoliu tăiat

Româniafilm are de plătit în insolvență peste 33 milioane lei. Și locatarii din blocul Patria așteaptă bani. Director pentru Profit.ro: partea politică nu s-a îngrijit. De la 600 de cinematografe și mii de angajați la un portofoliu tăiat
scris 10 mai 2018

Regia Distribuției și Exploatării Filmelor Româniafilm (RADEF), care a intrat în insolvență în luna februarie, cum a anunțat atunci Profit.ro, va trebui să achite peste 33 milioane lei, lista preliminară a creditorilor incluzând mai mult de 80 de nume. Regia a intrat în insolvență la cererea în principal a Fiscului, care are de încasat peste 25 de milioane de lei. 

Alături de structurile ANAF, printre creditori mai figurează Arhiva Națională de Filme, Sahia Film, Centrul Național al Cinematografiei, Asociația de Proprietari din blocul cinematografului Patria București, Apa Nova, E.ON, Enel, Telekom

Urmărește-ne și pe Google News

RADEF a pornit pe piață, după Revoluție, cu un portofoliu de circa 600 de săli de cinematograf și mii de angajați, iar astăzi mai are funcționale doar 16 cinematografe la nivel național, din care unul singur în București. "Ne trage mult în jos situația din trecut, partea politică nu s-a îngrijit pe parcursul anilor de sălile de cinematograf", a declarat pentru Profit.ro, la momentul intrării în insolvență, actualul director general al Româniafilm, Adrian Mironescu.

Recent, Profit.ro a anunțat că Electrecord, prima casă de discuri românească, autodenumită "Coloana sonoră a României", pe piață din 1932, astăzi controlată de angajații societății, a intrat în insolvență, la propria cerere, cu datorii la stat de peste 7,5 milioane lei.

Update-ul de securitate Microsoft simplifică implementarea GDPR și a Directivei privind serviciile de plată, PSD2 CITEȘTE ȘI Update-ul de securitate Microsoft simplifică implementarea GDPR și a Directivei privind serviciile de plată, PSD2

RomâniaFilm a fost înființată la începutul anilor ‘50, odată cu naționalizarea cinematografiei românești. Producția națională de filme era asigurată din surse proprii obținute din difuzare, fără finanțare de la bugetul de stat, principiul unic de funcționare fiind, de la înființare și până în prezent, cel al autofinanțării.

În prezent, Ministerul Culturii coordonează și supraveghează activitatea cinematografiei și implicit activitatea “RomâniaFilm”, sălile de cinematograf fiind în proprietatea privată a statului. Președinte al Consiliului de Administrație este un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

FOTO Românul care vinde Pepsi de 23 de milioane de euro în țara vinului CITEȘTE ȘI FOTO Românul care vinde Pepsi de 23 de milioane de euro în țara vinului

În 2016, cu peste 120 de angajați, Româniafilm a avut o cifră de afaceri de 6,4 milioane lei și o pierdere de circa 2 milioane lei, de la un minus de 3,7 milioane lei în anul precedent. Conform directorului general, anul trecut, regia a reușit să revină pe profit.

Datoriile către stat au atins însă 25,4 milioane lei la finele lunii septembrie 2017, iar regia a intrat acum în insolvență, în principal la cererea Fiscului.

Regia a depus apel la această decizie, după ce a contestat de la început cererea Fiscului de declanșare a insolvenței.

"Am făcut apel, deoarece datoriile nu sunt clare și eligibile", spune directorul general, într-o discuție cu Profit.ro.

FOTO Palatul Cantacuzino, în care se află Muzeul Enescu, intră în restaurare pentru peste 6 milioane euro. Gardul mai are puțin și cade pe trecători CITEȘTE ȘI FOTO Palatul Cantacuzino, în care se află Muzeul Enescu, intră în restaurare pentru peste 6 milioane euro. Gardul mai are puțin și cade pe trecători

El arată că a repus regia pe profit, anul trecut, dar problemele sunt generate de o evoluție negativă în timp.

"Practic, de la o situație foarte bună s-a ajuns la o situație foarte proastă. Problemele din trecut ne trag foarte mult în jos", spune directorul, care reproșează factorului politic, în ansamblu, că nu s-a îngrijit pe parcursul anilor de situația sălilor de cinema.

În 1990, Româniafilm avea aproximativ 600 de săli de cinematograf în portofoliu, iar acum mai are doar 16 funcționale, dintre care 1 singură (cinema Europa) în București. În timp, unele săli au fost retrocedate, altele au fost închiriate sau vândute la prețuri modice, inclusiv de către primari, sau pur și simplu închise.

Româniafilm are de plătit în insolvență peste 33 milioane lei. Și locatarii din blocul Patria așteaptă bani. Director pentru Profit.ro: partea politică nu s-a îngrijit. De la 600 de cinematografe și mii de angajați la un portofoliu tăiat

Ultimele două cinematografice emblematice ale Capitalei, Scala și Patria, au fost închise recent.

La finele anului 2016, Guvernul anunța că și-a trimis inspectorii să descopere ce anume s-a întâmplat cu sălile de cinematograf după 1990 și să verifice modul în care a fost gestionat în timp patrimoniul Româniafilm. De la acel moment nu a mai fost anunțat nimic despre vreun rezultat al acestui control.

În prezent, mall-urile sunt cele care controlează piața locală a cinematografiei, din punct de vedere al sălilor de spectacol, rețeaua totală cinematografică din România fiind formată din circa 340 de săli de cinema, cu peste 488.000 de spectacole anuale și circa 11 milioane de spectatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaniafilm
cinema
insolventa