Raport administrator: Decapitalizarea CE Hunedoara și intrarea în insolvență au fost planificate încă de la înființare

Raport administrator: Decapitalizarea CE Hunedoara și intrarea în insolvență au fost planificate încă de la înființare
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2016

Decapitalizarea Complexului Energetic Hunedoara și intrarea în insolvență au fost planificate încă de la înființarea sa, din moment ce, an de an, au fost aprobate bugete de venituri și cheltuieli care au prevăzut pierderi, se arată în raportul administratorului judiciar al complexului, firma GMC SPRL, cu privire la cauzele intrării în insolvență.

Potrivit raportului, costurile de producție a energiei în cadrul complexului sunt de două ori mai mari decât prețul pieței, ceea ce a dus la decapitalizarea treptată a societății.

Urmărește-ne și pe Google News

"Adăugând toate (...) costurile de producție a energiei electrice ajungem la un cost mediu de cca. 360 lei/MWh (crescător an de an) iar prețul de vânzare pe piață liberă a energiei electrice este în aceste zile de cca. 115 lei/MWh. Vânzarea producției sub prețul de producție a dus la decapitalizarea treptată a societății și inevitabil la insolvență. Iar acest proces a avut loc an de an, planificat, de la înființare și până în prezent, prin bugetele de venituri și cheltuieli anuale, (în care - n.r.) s-au aprobat pierderi ", se precizează în raport.

Pentru anul 2013, prin HG 995/16 decembrie 2013 s-au aprobat pierderi de 179,9 milioane lei; pentru anul 2014, prin HG 476/23 iunie 2014 s-au aprobat pierderi de 287,1 milioane lei; pentru anul trecut, prin HG 942/19 noiembrie 2015 s-au aprobat pierderi de 404,4 milioane lei, arată sursa menționată.

Ministrul Energiei cere directorilor din companiile în insolvență sau cu pierderi să își reducă salariile CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei cere directorilor din companiile în insolvență sau cu pierderi să își reducă salariile

Față de cifrele aprobat prin bugetele anuale, CE Hunedoara a realizat în 2013 o pierdere de 147,6 milioane de lei, în 2014 - un minus de 352,3, iar, pentru anul trecut, se estimează pierderi de 901,1 milioane de lei.

"Este evident că societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a urmat un parcurs de decapitalizare planificată (plan pe care chiar l-a depășit în ultimii doi ani) lipsa acută de resurse financiare și insolvență fiind consecințe firești, așteptate", au arătat reprezentanții administratorului judiciar.

Documentul mai semnalează că, anul trecut, costul de extracție a huilei a fost de 129,08 lei/gcal. "Comparativ, prețul de piață al cărbunelui de o calitate egală sau mai bună, adus la poartă termocentralelor este de cca. 50 lei/gcal", au adăugat autorii raportului.

Firma GMC SPRL propune, în raportul privind cauzele insolvenței, "compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, prin preluarea în contul creanței a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puțin până în 2018".

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței

Această propunere va fi evaluată de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.

"Bineînțeles, toate acestea s-ar putea realiza numai dacă CEH va rezista și nu va intra în faliment direct în perioada de observație, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Iar aceasta se poate face doar printr-o restructurare masivă a tuturor compartimentelor societății, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu muncă vie, acestea din urmă atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile și care nu au legătură cu producția cât și prin ajustarea drastică a salariilor", se mai arată în raportul administratorului.

Luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că nu există nicio soluție politică pentru salvarea companiei.

UPDATE Heinzmann își anunță despărțirea de Tarom: Am un contract prost, mă aștept să nu primesc salarii la plecare CITEȘTE ȘI UPDATE Heinzmann își anunță despărțirea de Tarom: Am un contract prost, mă aștept să nu primesc salarii la plecare

"Nu există nicio soluție politică acolo, nu cred că putem face altceva decât să ne facem meseria, s-o facem cu profesionalism și să respectăm atribuțiile fiecăruial", a susținut Grigorescu.

Întrebat care este opinia sa cu privire la propunerea administratorului judiciar ca datoria către stat a CEH să fie ștearsă, ministrul a răspuns: "Sunt un adept al reorganizării și restructurării companiilor care trebuie reorganizate și restructurate. M-ați întrebat cum vom face acest lucru, dar este prematur de spus. Acest raport al cauzelor insolvenței arată niște aspecte pe care nu le putem nega și de care trebuie să ne ocupăm: management prost, decizii proaste în trecut, decizii discutabile chiar din punct de vedere al legalității, iar aceste cauze trebuie înlăturate. Care este calea cea mai bună pentru a restructura este un lucru care necesită o analiză în continuare".

CE Hunedoara se află în insolvență din 7 ianuarie 2016 și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. 

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ce hunedoara
decapitalizare
insolventa
raport