Spitalele din Capitală au în îngrijire în continuare 107 victime ale incendiului de la Colectiv, dintre care 48 în stare gravă și critică. Doi pacienți pleacă sâmbătă în Austria, iar duminică alți răniți ar putea fi transportați în Norvegia și Finlanda. Discuții cu Franța, UK, Germania și Ungaria.
Transferul acestor victime a fost decis după ce, tot sâmbătă, 8 răniți au fost preluați în Belgia, iar alți 8 au fost transportați la Rotterdam, în Olanda, unde doi dintre aceștia nu au supraviețuit, ridicând la 38 numărul total al deceselor.
Ulterior a fost anunțat decesul unui alt tânăr internat la Spitalul de Arși, astfel că în ultimele 24 de ore au murit șapte dintre răniții internați în urma incendiului de la clubul Colectiv. În prima zi după accidentul din urmă cu o săptămână își pierduseră viața 27 de tineri.
Săptămână decisivă pentru răniții grav
Medicii de la spitalele din Capitală au avertizat, într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului, că în cazul răniților în stare gravă și critică asocierea arsurilor de piele cu arsurile de căi respiratorii, imprevizibilitatea este întotdeauna prezentă, iar indicele de mortalitate oscilează între 30 și 80%.
"Asta înseamnă că 3 până la 8 (din 10 - n.r.), după diferite statistici, pacienți care au acest diagnostic în momentul producerii accidentului și al internării sunt candidați la deces", a avertizat directorul clinicii de arși de la Spitalul Floreasca, dr. Ioan Lascăr.
Potrivit medicilor, săptămâna viitoare va fi decisivă pentru soarta pacienților în stare gravă și critică, deoarece după primele 6-7 zile, aceștia pot dezvolta diverse complicații, organismul lor fiind extrem de solicitat.
Rudele vor putea însoți pacienții în străintate, Guvernul decontează costurile
Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că Guvernul va deconta și costul transportului, cazării și hranei pentru o rudă care să însoțească în străinătate rănitul transferat.
Cîmpeanu a arătat că duminică o echipă din Franța va analiza posibilitatea preluării unor pacienți, iar luni dimineața o altă echipă din Germania va sosi la București pentru un eventual transfer de răniți.
Premierul interimar a precizat totodată că se poartă discuții, în acest scop, și cu Marea Britanie, iar Ungaria și-a oferit sprijinul pentru a prelua cinci pacienți.
Autoritățile susțin că nu au cerut activarea Mecanismului European de Protecție Civilă
Întrebat dacă autoritățile au solicitat activarea Mecanismului European de Protecția Civilă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a precizat că, în cursul zilei de marți, a discutat cu colegii din Comisia Europeană, dar au stabilit că nu este nevoie de sprijinul Uniunii Europene prin acest mecanism.
Arafat a arătat că, în urma consultărilor cu Comisia Europeană, autoritățile s-au decis să discute, bilateral, cu fiecare țară în parte posibilitatea preluării unor pacienți.
"Nefiind o stare de dezastru conform definiției, cum ar fi inundații, cutremur etc, atunci s-a mers pe bilateral. De unde este situația că s-a declanșat mecanismul protecției civile abia joi, acest lucru îl investigăm. Cred că este o problemă de comunicare care sper să fie corectată", a afirmat secretarul de stat.
Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că aceste discuții au avut loc după ce oferte de preluare a răniților din state europene au apărut chiar a doua zi după incendiul din Colectiv.