Proprietarii de restaurante, hotelierii, agențiile de turism și alți jucători din industria ospitalității transmit Guvernului, într-un mesaj comun, că susțin eventuale decizii guvernamentale de redefinire, mai clară, a regulilor de protecție împotriva coronavirus și sancțiuni față de cei care nu le respectă, cerând însă în același timp să fie amendați, punctual, doar cei care încalcă regulile și să nu mai fie declanșate controale generale, cu 5-6 instituții care "doresc cu orice preț" să aplice amenzi. Ei precizează în același timp că se opun unei eventuale reintroduceri de restricții care să genereze chiar închiderea din nou a localurilor.
Mesajul este transmis după ce numărul de infectări în România a crescut vertiginos în ultima perioadă, depășind 1.000 de cazuri zilnice, inclusiv pe fondul nerespectării de către unele terase din stațiuni de vacanță a regulilor de protecție și distanțare socială.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mesajul este semnat de organizații precum Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Asociația Restaurantelor, Federația Industriei Hoteliere, Asociația de Ecoturism, Asociația Lucrătorilor în Turism, Federația Națională a Ghizilor de Turism, Organizația Patronală Mamaia-Constanța, Organizația Patronală a Turismului Balnear, incluznd peste 400.000 de angajați.
Reprezentanții acestora susțin că i-au abordat chiar ei pe antreprenorii tentați să pună mai presus interesele personale decât cele ale breslei, prin nerespectarea măsurilor de siguranță, și că fac apel la autorități să dispună măsuri drastice împotriva acestora dacă demersul lor nu are rezultat.
Ei cer însă să nu fie stigmatizată întreaga industrie, prin indicarea ei ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de infectări. "Cine nu respectă legea și bunul simț, ar trebui să fie drastic sancționat, însă nicidecum nu se pot pune toți actorii în aceeași oală", spun antreprenorii.
"Cu ce însă nu putem să fim de acord, este stigmatizarea întregii industrii ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de cazuri de contagiune cu SARS-COV 2 în România. Nu suntem în cunoștință de VREUN CAZ de infectare în industria noastră și nici nu avem știință despre focare cu geneza în interiorul breslei noastre.
Prin urmare, dezavuăm ideea și discuțiile din spațiul public care susțin reintroducerea unor restricții în zona HORECA, care ar putea conduce chiar la închiderea localurilor în general. Sigur, cine nu respectă legea și bunul simț, ar trebui să fie drastic sancționat, însă nicidecum nu se pot pune toți actorii în aceeași oală. Reiterăm deschiderea și sprijinul nostru pentru rafinarea și detalierea prezentelor reglementări ca soluție pentru prevenirea răspândirii viruslului și ca răspuns numărului crescut de cazuri", este opinia acestora.
Ei mai arată că susțin acțiunile de control, acolo unde sunt indicii sau reclamații pentru nerespectarea măsurilor de siguranță, dar nu acceptă controale derulate la modul general, cu 5-6 autorități și care, în opinia lor, descind în localuri căutând nu numai iregularități, ci dorind cu orice preț să aplice amenzi.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Restaurante deschise, restaurante încă închise în București"Susținem cu tărie controale, acolo unde sunt indicii sau reclamații care conduc la încălcări de legi, însă nu putem fi de acord cu controale generale efectuate în echipe de control care provin de la 5-6 autorități și care descind în diverse localuri căutând nu numai ireguralitați legate de combaterea pandemiei ci dorind cu orice preț amendarea unităților controlate. Vă rugăm să contribuții decisiv ca astfel de abuzuri, la umbra luptei cu pandemia, să înceteze. Vom susține realizarea de controale și aplicarea de măsuri ferme pentru cei care nu respectă reglementările privind combaterea răspândirii COVID 19, dar în egală măsură contăm pe bunele intenții și disponibilitatea autorităților pentru a ghida și îndruma operatorii către o cât mai mare eficiență în prevenție", transmit antreprenorii.
Ei mai apreciază că și alte sectoare pot fi o sursă de răspândire rapidă a pandemiei și vor ca și acestea să fie scoase în față, nu doar sectorul lor de activitate.
"Considerăm de asemenea că autoritățile publice au responsabilitatea de a informa publicul și mass-media cu privire la faptul că și alte sectoare economice sunt cel puțin la fel de expuse și deopotrivă pot constitui în aceeași măsură o sursă de răspândire rapidă a pandemiei, insistând pe implementarea măsurilor de protecție și în cazul acestora.
Întreaga societate românească este responsabilă pentru combaterea pandemiei, nicidecum doar HORECA. Noi ne asumăm problemele breslei, acționăm responsabil, în general, și abordăm direct pe cei care încalcă regulile, dar refuzăm să fim făcuți țapi ispășitori dacă cifrele legate de pandemie cresc și ne permitem să avertizăm că, în cazul în care ne vom reîntoarce la restricții, această industrie, care a fost profund afectată, nu va mai avea ocazia revenirii, iar cei peste 400 000 de angajați vor îmbrățișa soarta șomajului", conchid antreprenorii.