Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a prezentat un document emis de un contractor al Termoenergetica în care scrie că plăcile de beton din zona bulevardului Dimitrie Cantemir au un grad de uzură avansat și unele dintre acestea se sprijină pe conductele care transportă agentul termic. În document se avertizează că există un pericol iminent de prăbușire a unor porțiuni de carosabil în zonă.
Daniel Băluță a arătat, luni, care este situația în care se află Planșeul Unirii, în zona bulevardului Dimitrie Cantemir.

”De șase luni de zile am cerut certificat de urbanism pentru a putea să intrăm și să lucrăm și la Pasajul Unirii și această lucrare are finanțare deja și această lucrare este considerată o urgență, ceea ce ne-a alertat este acest document, o să vi-l citesc imediat. Este un document emis de un contractor al Termoenergetica aflat în subordinea Primăriei municipului București, cel care ar fi trebuit să schimbe conductele acela pentru că, din păcate, tot ceea ce se scurge din aceste conducte sparte se duce în galeria de metrou”, a declarat primarul Sectorului 4.
Daniel Băluță a explicat că acel contractor afirmă în document că au fost împrejmuite porțiuni din zona carosabilă pe bulevardul Dimitrie Cantemir, pe partea cu Ambasada Israelului, inclusiv la intersecția străzii Radu Vodă cu bulevardul Dimitrie Cantemir.
”Această operațiune de împrejmuire a zonei carosabile, cu devierea traficului, este absolut necesară, având în vedere starea galeriei în care se află conductele de termoficare de diametrul 800 care necesită a fi înlocuite. Plăcile, dalele de beton armat care acoperă galeria, canal termic aflat sub zona carosabilă a bulevardului Dimitrie Cantemir intens circulat, prezintă un grad de uzură avansat, iar unele dintre aceste plăci au fost găsite colapsate, la acest moment, acestea sprijinindu-se pe conductele care transportau agentul termic. Prin fracturarea acestor plăci care acoperă canalul termic, care azi se află sub zona carosabilă susmenționată între căminele CC0 și CC2, apreciem că există pericolul iminent de prăbușire a unor porțiuni din carosabil sub greutate proprie. Având în vedere starea avansată de coroziune a conductelor, grosimea peretelui conductelor foarte mică, pe care se sprijină plăcile din beton armat fracturat, apreciem că există riscul aproape iminent ca acesta să cedeze brusc împreună cu infrastructura străzii Bulevardul Dimitrie Cantemir numărul 1-3 și intersecția Dimitrie Cantemir cu strada Radu Vodă”, a citat Daniel Băluță din document.
El a precizat că adresa a fost transmisă în 10 aprilie, dar că la Primăria Sectorului 4 nu a ajuns acest document.
Daniel Băluță a avertizat că zona Unirii a devenit ”o bombă cu ceas” și se poate întâmpla o tragedie.

”Fata mea învață la o școală care se găsește în imediata vecinătate, folosește metroul. Mă gândesc la ea, mă gândesc la colegii ei, mă gândesc la Ambasada Israelului. Există posibilitatea matematică ca mașina ambasadorului să cadă în galeria de metrou direct. Există posibilitatea ca pe partea cealaltă existând un spital să se întâmple fix același lucru. (...) De un an de zile mă străduiesc să pun în siguranță această zonă a Unirii. Lucrurile se deteriorează pe zi ce trece, zona Unirii în întregime, după cum vedeți a devenit o bombă cu ceas, am trăit să o vedem și pe asta, să ne anunțe un contractor că riscă să se prăbușească carosabilul, este ireal. Lumea pe care a creat-o Primăria Capitalei este una ireală, este un paradis distopic. Asta a reușit să facă domnul Nicușor Dan”, a declarat primarul Sectorului 4.
El a fost întrebat dacă mai sunt documente de depus la Primăria Capitalei pentru începerea lucrărilor la planșeul Unirii.
”Nu numai că am depus toate documentele la Primăria Capitalei, nu numai că nu am obținut certificat de urbanism pentru planșeu, dar probabil că de-abia acum, după opt luni, vedeți de ce trebuia dată autorizație de construire în regim de urgență. Și nu să facem acest ping-pong cinic pe care domnul Nicușor Dan îl face. Am obținut autorizație de la Sectorul 3. Primul lucru pe care l-a făcut primarul general a fost acela de a o contesta și de a o suspenda în instanță. A fost mult mai preocupat să blocheze tot decât să facem ceva pentru ceea ce vedem aici”, a transmis Daniel Băluță.
El consideră incalificabil comportamentul primarului general.
”Din punctul meu de vedere, este incalificabil acest tip de comportament și sper ca bucureștenii să vadă cu cine au de-a face. Dincolo de orice, ar trebui să vorbim în calitățile oficiale pe care le avem, ar trebui să fim empatici, ar trebui să fim preocupați de faptul că oamenii ar putea să moară. Dacă noi atât putem să facem, să fim preocupați, ia avizul, nu ia avizul, atunci, sincer, nu știu ce căutăm în pozițiile astea. Care e rostul nostru? Da, avem toate documentele. Ar fi putut să ne dea de un an de zile autorizație de construire. Ar fi putut să ne dea de șase luni certificatul de urbanism. Apropo termenele legale sunt de 30 de zile”, a explicat primarul Sectorului 4.