Peste 600 de cetățeni UE, printre care și români, au solicitat repatrierea din China, în contextul activării Mecanismului de Protecție Civilă al UE, ca urmare a înmulțirii cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus. Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat România a solicitat două locuri. Mecanismul de Protecție Civilă al UE a fost activat ca urmare a solicitării de asistență din partea Franței în vederea acordării de spirjin consular cetățenilor UE aflați în Wuhan, având în vedere cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus, astfel că două avioane vor asigura transportul cetățenilor UE, condiția fiind ca aceștia să fie sănătoși sau să nu prezinte simptome ale bolii.
Peste 600 de cereri de repatriere au fost înregistrate până acum, din următoarele țări: România, Polonia, Portugalia, UK, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Olanda, în contextul activării Mecanismului de Protecție Civilă al UE. Uniunea Europeană va suporta 75% din costul de repatriere, arată news.ro.
MAE anunța luni că trei cetățeni români au contactat Ambasada României la Beijing pentru a-și semnala prezența în regiunea Hubei, unde a apărut noul coronavirus, unul dintre ei chiar în orașul Wuhan, starea lor de sănătate fiind bună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cetățenii UE prezenți în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naționalitate, a precizat Comisia Europeană.
“UE nu-și uită cetățenii la nevoie, oriunde s-ar afla în lume. Două avioane vor fi mobilizate prin Mecanismul de Protecție Civilă, pentru a aduce în Europa cetățenii UE aflați în regiunea Wuhan”, a declarat marți Janez Lenarčič, comisar pentru managementul crizelor.
Marți, numărul celor care solicitaseră repatrierea era de 250 de cetățeni francezi, Franța fiind țara care a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă, dar și 100 de cetățeni din alte state.
În această fază, sunt autorizați să călătorească doar cetățenii sănătoși sau care nu prezintă simptome ale bolii.