Echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova intervin, marți seară, în gara Breaza Nord, unde dintr-un vagon încărcat cu azotat de amoniu al unui marfar iese fum. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a confirmat că există pericol de explozie. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, trenul este în stația Gura Beliei, iar până la această oră au fost evacuate aproximativ 30 de persoane, inclusiv cele aflate în gară și personalul gării.
Autoritățile au decis evacuarea populației din zonă pe o rază de 800 de metri, arată news.ro.
În zona gării a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru scoaterea de sub tensiune a liniei de alimentare. Initial, trei echipaje de stingere au intervenit, ulterior numărul acestora dublându-se.
CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Sănătății s-a vaccinat antigripal, pentru a-i convinge pe părinți să-și vaccineze copiiiPotrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova Raluca Vasiloae, garnitura este formată din 25 de vagoane, iar dintr-unul dintre acestea, care este amplasat la mijlocul trenului, iese fum în partea sus.
La ora transmiterii acestei știri pompierii acționează pentru răcirea vagonului.
Concomitent, autoritățile au decis evacuarea populației pe o rază de 800 de metri.
Traficul feroviar în zonă, între Ploiești și Brașov, este întrerupt, trenurile fiind blocate în diferite stații.
Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a spus că la această oră patru trenuri aflate în circulație la momentul închiderii traficului feroviar sunt oprite în gările Comarnic, Valea Largă și Câmpina. Dintre acestea, trei erau cu destinația București.
Ea a precizat că garnitura care transporta azotat de amoniu aparține CFR Marfă, este formată din 26 de vagoane și plecase de la Târgu Mureș, cu destinația Ploiești Triaj.
Conform unei fișe cu date de securitate privind azotatul de amoniu realizată de Combinatul Azomureș, îngrășământul în sine nu este combustibil, dar poate întreține combustia chiar și în absența aerului.
La cca.170°C se topește, descompunându-se relativ lent în amoniac și acid azotic.
"La peste 200 °C descompunerea este rapidă și dacă nu se iau măsuri imediate de răcire prin stropire cu o cantitate maxim posibilă de apă (inundare efectivă), reacția de descompunere poate deveni o reacție în lanț, produșii de descompunere (oxizii de azot) catalizând reacția care se poate transforma în orice clipă în explozie. Îngrășământul poate să se aprindă și să ardă la temperaturi mari (peste 400 °C) cu descompunere simultană în oxizi de azot, descompunere care se poate transforma în explozie în cazul contaminării cu materiale incompatibile precum combustibili (benzină, motorină), lubrifianți (vaseline, uleiuri), pulberi metalice și alte materiale", se arată în fișa Azomureș.
UPDATE ora 20.05 Incendiul de la vagonul încărcat cu azotat aflat în gara Breaza a fost localizat. nu mai există pericol de explozie