Muzeul Național de Istorie: Toate piesele dacice furate din Olanda au fost asigurate. A fost spart singurul zid exterior al clădirii, cu exploziv puternic

Muzeul Național de Istorie: Toate piesele dacice furate din Olanda au fost asigurate. A fost spart singurul zid exterior al clădirii, cu exploziv puternic
scris sâmbătă, 20:10

Muzeul Național de Istorie a României informează că toate piesele furate din Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, conform legislației românești și practicilor internaționale referitoare la organizarea expozițiilor. Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locala, care a putut astfel să intervină imediat.

”În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025 sediul Muzeului Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, a fost ținta unui atac ce a vizat sustragerea unor artefacte aflate în expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver". Din informațiile furnizate de conducerea Muzeului Drents și de autoritățile judiciare olandeze, este vorba despre o spargere a singurului zid exterior al clădirii, prin utilizarea unui exploziv puternic. Prin spărtură au pătruns în sală mai multe persoane, care au sustras patru piese de patrimoniu: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV a. Chr.) și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (datate în a doua parte a secolului I a. Chr.). Toate aceste bunuri culturale fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României. Din informațiile transmise de colegii olandezi, care au avut acces limitat în spațiul expoziției, celelalte piese expuse nu par să fi constituit obiectul jafului”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Urmărește-ne și pe Google News
Burduja: Prețurile plătite de români sunt pe locul 4 la gaz și pe 5 la energie electrică între cele mai ieftine din UE CITEȘTE ȘI Burduja: Prețurile plătite de români sunt pe locul 4 la gaz și pe 5 la energie electrică între cele mai ieftine din UE

Potrivit sursei citate, toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, în conformitate cu legislația românească și practicile internaționale privitoare la organizarea expozițiilor.

”Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locala, care a putut astfel să intervină imediat”, precizează MNIR.

ANUNȚ Valorea ecotichetului din programul Rabla pentru autoturisme electrice poate crește cu câteva mii de euro CITEȘTE ȘI ANUNȚ Valorea ecotichetului din programul Rabla pentru autoturisme electrice poate crește cu câteva mii de euro

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver" este parte a unei serii de expoziții cu tematică arheologică, coordonate de către Muzeul Drents de mai bine de un deceniu. Prin acest tip de expoziții Muzeul Drents și-a propus să aducă în atenția publicului olandez obiecte care ilustreaza culturi si civilizatii antice mai putin cunoscute în spațiul occidental. În cadrul expoziției sunt expuse 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.

Expoziția deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 urma să se închidă în data de 26 ianuarie 2025.

Proiectul expozițional este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare" – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu" – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.

viewscnt
Afla mai multe despre
tezaur
piese
dacic
furt
olanda
muzeu
coțofenești
coif