Ministerul Muncii: 720 de cetățeni ucraineni au înregistrat contracte de muncă în România în ultima lună, iar peste 350 de ucraineni s-au înregistrat la Agențiile de ocupare a forței de muncă în vederea găsirii unui loc de muncă

Ministerul Muncii: 720 de cetățeni ucraineni au înregistrat contracte de muncă în România în ultima lună, iar peste 350 de ucraineni s-au înregistrat la Agențiile de ocupare a forței de muncă în vederea găsirii unui loc de muncă
scris 26 mar 2022

Peste 720 de cetățeni ucraineni au înregistrat contracte de muncă în România în ultima lună, iar peste 350 de ucraineni s-au înregistrat la Agențiile de ocupare a forței de muncă pentru a primi consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, a anunțat secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii Cristian Vasilcoiu. Acesta subliniază că nu se pune problema ca angajarea cetățenilor străini să creeze o problemă românilor aflați în căutarea unui loc de muncă, arătând că zeci de mii de posturi sunt libere la acest moment.

„În momentul de față în România sunt înregistrate 3286 de contracte de muncă ale unor cetățeni ucraineni, cu 728 mai multe decât în data de 24 februarie, când a debutat conflictul. De asemenea, avem 355 de cetățeni ucraineni care s-au înregistrat la Agențiile județene de Ocupare și formare în vederea căutării unui loc de muncă, ei primesc, în momentul de față, consiliere astfel încât, în funcție de ceea ce știu dumnealor să facă, să fie îndrumați către un loc de muncă adecvat”, a declarat, sâmbătă, Cristian Vasilcoiu, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

Salariile acestora sunt negociate cu angajatorul, iar domeniile în care s-au angajat acești oameni sunt construcții, industria auto și zona de transport și depozitare.

Cristian Vasilcoiu a precizat că în cazul acestor cetățeni formalitățile de angajare au fost simplificate, având în vedere faptul că nu au posibilitatea de a aduce cazier judiciar sau documente care să ateste vechimea în muncă ori în unele cazuri, cei care se angajează nu au posibilitatea de a demonstra cu acte calificarea, dar pot face acest lucru susținând o probă practică la angajare.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Acesta a menționat că 143 de companii care activează în România și-au exprimat disponibilitatea de angaja inclusiv cetățeni veniți din Ucraina, punând la dispoziție 3135 de locuri de muncă. Oficialul din Ministerul Muncii a subliniat că aceste locuri de muncă nu sunt dedicate special refugiaților.

Vasilcoiu subliniază că nu se pune problema ca angajarea cetățenilor străini să  creeze o problemă românilor aflați în căutarea unui loc de muncă, arătând că zeci de mii de posturi sunt libere la acest moment.  În acest context, Guvernul a majorat prin Hotărâre de Guvern, de la 50.000 la 100.000 contingentul de lucrători non-UE care pot fi angajați pe piața muncii din România.

La nivel național, 4300 de firme oferă 33.800 de locuri de muncă, în prezent, șomajul fiind „la un minim istoric”, menționează secretarul de stat, arătând că rata șomajului este 2,67%, în condițiile în care media ratei șomajului a fost, anul trecut, de 2,69%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul muncii
refugiati
ucraina
razboi