Ministerul Mediului anunță că revizuiește procedura de intervenție în cazul creșterii poluării

Ministerul Mediului anunță că revizuiește procedura de intervenție în cazul creșterii poluării
scris 31 dec 2020

Ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a dispus revizuirea în regim de urgență a planului de intervenție în cazul creșterii concentrațiilor poluanților din aerul Capitalei și din restul țării.

”Ca urmare a episoadelor din ultimele zile privind creșterile concentrațiilor de PM 10 în București, în anumite intervale orare sau chiar a depășirii mediei zilnice la acest poluant, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a convocat astăzi o întâlnire cu instituțiile subordonate Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu atribuții de monitorizare și control a surselor de poluare a aerului din București”, a informat ministerul.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Senat: Noua majoritate decide că alocațiile copiilor cresc doar în ianuarie 2021 cu 20% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senat: Noua majoritate decide că alocațiile copiilor cresc doar în ianuarie 2021 cu 20%

Astfel, la întâlnire au participat conducerile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a Agenției pentru Protecția Mediului București, Garda Națională de Mediu, Administrația Națională de Meteorologie, precum și direcția tehnică de resort din minister, scrie News.ro.

În cadrul întâlnirii, ministrul a dispus revizuirea în regim de urgență a planului de intervenție în astfel de situații, cu atribuții clare pentru fiecare instituție subordonată în parte, precizează Ministerul Mediului.

„Când vorbim despre poluarea aerului avem o dublă misiune: pe de-o parte să monitorizăm calitatea aerului din București și din țară și să depistăm în timp real orice tendință de creștere a poluanților iar, pe de altă parte, să identificăm potențiala sursă de poluare care conduce la aceste creșteri, pentru a putea avertiza și controla în timp real poluatorul. Situația din Capitală este una extrem de specială: aici, în mai toate cazurile de depășiri înregistrate, vorbim despre un cumul de factori de poluare care, pe fondul unor condiții meteo care nu permit dispersia poluanților, se resimte imediat la stațiile de monitorizare a calității aerului și la rețelele independente de senzori. În același timp, iarna adaugă la acest cumul de factori, în care traficul este sursa principală, și încălzirea rezidențială, care are un aport serios în creșterile concentrațiilor pe care le monitorizăm. Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenție ca în astfel de situații, pentru orice depășire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcționează 24 de ore din 24. Pentru a reduce numărul de zile sau de intervale orare cu concentrații depășite, sistemul de monitorizare și avertizare a celor responsabili de poluare trebuie să funcționeze prompt și eficient - conform legii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor constată episoadele de poluare și are datoria să ceară măsuri imediate din partea instituțiilor care gestionează potențialele surse de poluare: de la trafic până la activitatea industrială dintr-un oraș”, a spus Barna Tánczos.

Ministrul a cerut în cadrul întâlnirii ca Agenția Națională de Protecție a Mediului să susțină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentrațiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creșteri.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
apelor și pădurilor
barna tánczos
poluare