Ministerul Sănătății a anulat, înainte de Crăciun, o licitație estimată la 872,9 milioane de lei, fără TVA, pentru cumpărarea centralizată de medicamente oncologice pentru următorii doi ani.
Hotărârea a fost luată după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis, la 19 decembrie, o cerere înaintată de Mediplus Exim SRL, care a solicitat anularea procedurii de atribuire și reorganizarea acesteia în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
“Admite contestația formulată de către SC MEDIPLUS EXIM SRL, cu sediul în comuna Mogoșoaia, str. Ciobanului nr. 133, județul Ilfov, în contradictoriu cu MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, cu sediul în București, str. Cristian Popișteanu nr. 1-3, sector 1, anulează clauza nr. 16 «Perioada de garanție acordată produselor» din proiectul de contract subsecvent, precum și procedura de atribuire, în integralitate”, se arată pe pagina web a CNSC.
Instituția și-a fundamentat decizia după ce a constatat că formularea clauzelor impuse de Ministerul Sănătății cu privire la perioada de garanție acordată produselor este “profund dezechilibrată și abuzivă” și creează, în detrimentul viitorului furnizor, un dezechilibru semnificativ, de neacceptat, între drepturile și obligațiile părților.
Potrivit caietului de sarcini al licitației, viitorul furnizor va livra numai produse care au o valabilitate de cel puțin 18 luni de la data recepției, dar nu mai puțin de 12 luni de la data recepției și cu obligația furnizorului ca produsele neutilizate la expirarea termenului de valabilitate să fie înlocuite de către acesta.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ România încheie 2016 cu două autostrăzi-muzeu, finalizate, dar pe care nu circulă nimeniAutoritatea contractantă are dreptul de a notifica imediat furnizorului, în scris, orice plângere sau reclamație ce apare în legătură cu această garanție.
La primirea unei astfel de notificări, se mai spune în caietul de sarcini, furnizorul are obligația de a înlocui produsul, fără costuri suplimentare. Produsele care, în timpul perioadei de garanție, le înlocuiesc pe cele necorespunzătoare, beneficiază de o nouă perioadă de garanție care curge de la data înlocuirii produsului.
“O astfel de clauză este contrară principiului proporționalității statuat de articolul 2, aliniatul 2 din Legea 98/2016, fiind atipică în raport cu dispozițiile articolelor 1707 – 1716 din Codul Civil și contrară reglementărilor Legii 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesioniști și între aceștia și autorități contractante”, spune CNSC în decizia din 19 decembrie.
Medicamentele vizate în cadrul licitației anulate au fost Bevacizumabum, Trastuzumabum, Cetuximabum, Rituximabum, Pemetrexedum, Temsirolimusum, Trabectedinum, Cyclophosphamidum, Decitabinum și Ifosfamidum.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum