Manifestanții anti-corupție au blocat Bulevardul Magheru

Manifestanții anti-corupție au blocat Bulevardul Magheru
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 ian 2017

Aproximativ 5.000 de persoane, protestează, la această oră, în Piața Universității din București, față de proiectele Guvernului privind grațierea și modificarea codurilor penale. În pofida apelului jandarmilor, făcut la megafon, ca demonstranții să nu blocheze circulația rutieră, aceștia au ocupat, în jurul orei 18:00, întregul Bulevard Magheru.

Ei scandează:"Țara cere/Fără grațiere!", "PSD, ciuma roșie","Jos Iordache!", "Nu ne furați viitorul" și poartă pancarte pe care scrie: "Dragnea distruge democrația", "Acasă e cald și bine/Dar eu strig și pentru tine".

Urmărește-ne și pe Google News

Manifestanții ar urma să se deplaseze la sediul CNA, la Ministerul Justiției, la sediul Avocatului Poporului și în Piața Victoriei.

Potrivit News.ro, proteste au fost anunțate și în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Alexandria, Turda și Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, sunt anunțate proteste și la Londra, Paris, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg și Zurich.

Manifestațiile au loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiției să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind grațierea și modificarea legilor penale.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiției prevede grațierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum și jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum și a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviștilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei și nici celor care comit infracțiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la șapte la trei ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.

În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Afla mai multe despre
demonstratii
coruptie
circulatie
gratiere
amnistie