Tinerii care au nenorocul să se nască într-o zonă izolată, săracă sau departe de orice centru urban pleacă din start cu mai puține șanse în viață, a afirmat vineri economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, comentând concluziile unui raport privind starea învățământului preuniversitar, realizat de Societatea Academică din România.
"Cea mai importantă concluzie a studiului mi s-a părut aceea că localizarea elevilor în zone defavorizate este principalul predictor al performanței școlare și al ratei abandonului școlar. Cu alte cuvinte, dacă ai nenorocul să te naști într-o zonă izolată sau săracă sau departe de orice centru urban, șansele tale în viață sunt reduse din start. Și aici vorbim de un principiu constituțional, egalitatea de șanse, care merge dincolo de sfera economică și merge în sfera socială, în zona politică și așa mai departe", a afirmat Valentin Lazea, potrivit Agerpres.
Economistul-șef al BNR a susținut principiul ca societatea să nu lase pe niciunul din tinerii elevi să rămână în urmă.
"Dânșii vin și cu câteva recomandări pentru a rezolva această problemă, a inegalității de șanse, spunând că actualul algoritm de distribuire a banilor de la centru, în funcție de numărul elevilor, nu este suficient, ci că, din contră, ar trebui ca aceia din zonele defavorizate să primească mai mulți bani, tocmai pentru a îi încuraja să își continue studiile și pentru a descuraja abandonul școlar. (...) Cum bine zic colegii noștri, să nu lăsăm pe nimeni în urmă dintre tinerii elevi", a cerut Valentin Lazea.