Investițiile imobiliare au crescut în primul semestru cu 80% față de anul trecut, ajungând la 340 mil. euro

Investițiile imobiliare au crescut în primul semestru cu 80% față de anul trecut, ajungând la 340 mil. euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2016

Investițiile imobiliare de pe piața românească, din perioada ianuarie-iunie a anului curent, au totalizat 340 milioane de euro, nivel cu 80% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară JLL.

În primele șase luni ale acestui an, relatează News.ro, au fost făcute atât tranzacții care au vizat achiziții de proiecte, cât și unele care au au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupa unor proiecte.

Urmărește-ne și pe Google News

Bucureștiul conduce pe piața locală, atrăgând 48% din tranzacțiile finalizate, urmat de Sibiu cu 28%, se arată în studiul "Bucharest City Report Q2 2016" realizat de JLL.

Bucureștiul a fost scena celor mai multe tranzacții imobiliare în semestrul I. Care sunt județele unde casele nu au căutare CITEȘTE ȘI Bucureștiul a fost scena celor mai multe tranzacții imobiliare în semestrul I. Care sunt județele unde casele nu au căutare

Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piață între retail (45%) și birouri (38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacții.  De menționat, că 8% din volumul tranzacțiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanțatoare.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziția Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro. O altă tranzacție notabilă este consolidarea poziției GTC în complexul City Gate prin achiziția participației de 40% deținută de Bluehouse în proiect.

”Previziunile macroeconomice pentru România par pozitive, cu o prognoză privind creștere economică care a fost menținută la 4,2% chiar și după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016”, potrivit JLL.

Primele șase luni din 2016 au fost cele mai bune din istoria modernă a pieței imobiliare din România CITEȘTE ȘI Primele șase luni din 2016 au fost cele mai bune din istoria modernă a pieței imobiliare din România

Cei mai activi cumpărători din prima jumătate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) și GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre aceștia realizând câte două tranzacții.

Randamentele pe piața de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decât cele de pe piața de retail (7,25%), în timp ce proiecte industriale au randamente de 9%.

Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale în ultimele 12 luni, dar analiștii JLL nu estimează o nouă scădere pentru a doua parte a anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
piata
vanzari
investitii
semestru
jll