Premierul Viorica Dăncilă spune că analizează posibilitatea unui ... referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie, promițând totodată, într-o declarație cu accente politicianiste, că vor fi măsuri ferme pentru prevenirea unor noi tragedii de genul celei de la Caracal în timp ce solicită partidelor să ... nu politizeze acest subiect.
Cu alte cuvinte, șeful Guvernului ar vrea să întrebe populația dacă este cazul ca ea să dispună înăsprirea acestor pedepse. Aceasta și în condițiile în care, anterior, legislația a fost modificată permițând eliberarea din închisoare a unui număr important de infractori, inclusiv violatori.
În același timp în care evocă posibilitatea unui referendum care să-i indice dacă este cazul înăspririi pedepselor, Dăncilă admite că este tocmai de datoria celor responsabili să ia măsuri și decizii ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
Ideea referendumului este evocată într-un context în care, după tragedia de la Caracal, au apărut voci din opinia publică ce susțin introducerea pedepsei cu moartea pentru cazuri precum pedofilia.
Astfel, într-o declarație cu puternice conotații politicianiste pe fondul unei tragedii sociale, Dăncilă, cu același ton impersonal în care citește comunicatele de presă, a citit o declarație redactată în prealabil, în care vorbește deja de un deces: „În aceste zile, un suflet tânăr care putea fi salvat a plecat dintre noi. Suntem cu toții plini de durere și revoltă, de tristețe și frustrare pentru că așa ceva s-a putut întâmpla. Am luat câteva decizii necesare în calitate de prim-ministru, dar este nevoie de mai mult. Mi-am anulat toate vizitele și evenimentele de astăzi. La sosirea în București m-am întâlnit de urgență cu ministrul Afacerilor Interne, care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment și a planului de acțiune pentru zilele următoare. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a continua coordonarea acestei anchete. Tot astăzi am convocat de urgență o ședință la Palatul Victoria cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cu directorul general STS, Sorinel Vasilca și cu ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Am decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condusă de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul ședinței CSAT de marți, în calitatea mea de vicepreședinte”.
Premierul a anunțat pe acest fond că analizează posibilitatea convocării unui referendum.
„De asemenea, analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie. Luăm în calcul o ordonanță de urgență pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru. Am discutat cu domnul Arafat, vrem ca în maxim 15 zile să avem o analiză și un plan de acțiune. I-am demis deja pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a-l demite. Vor fi demiși sau vor suporta rigorile legii toți cei care au fost implicați pe parcursul acestui proces și au gestionat defectuos situația, nu doar conducerea”, spune Dăncilă.
O fată în vârstă de 15 ani a dispărut joi la Caracal după ce a apelat la serviciile unui șofer de ocazie, după care a sunat de trei ori la 112 și a anunțat că este ținută captivă într-o casă. Potrivit STS, primul apel a avut loc joi, la 11.05, dar autoritățile au reușit să afle adresa unde era ținută abia în noaptea de joi spre vineri. La ora 4.00, polițiștii au ajuns la adresa indicată, dar au intrat în locuința suspectului abia la ora 6.00.
În locuință s-au găsit, într-un butoi, rămășițe care par a fi umane, dar și bijuterii care ar fi ale adolescentei dispărute în această săptămână. Anchetatorii cred că ar putea fi și rămășițe ale fetei dispărute în aprilie.
Pe acest fond, șeful Poliției Române a fost demis, iar Guvernul încearcă să își treacă în subordine Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituție implicată atât în convorbiri telefonice, cât și în operarea telecomunicațiilor la alegeri, prin trecerea în portofoliul Ministerului Apărării.