Inflația și recesiunea îi obligă pe argentinieni să mănânce mai puțină carne de vită

Inflația și recesiunea îi obligă pe argentinieni să mănânce mai puțină carne de vită

Parillada argentiniana / Sursa foto: Lenise Calleja | Dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2024

Argentinienii încing mai puțin grătarele, deși este parte din cultural lor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Argentinienii, renumiți pentru steakhouse-urile, fermele de vite și grătarele asado, consumă mai puțină carne de vită ca niciodată, forțați să strângă cureaua din cauza inflației cu trei cifre și a unei recesiuni în desfășurare, transmite Reuters, preluată de News.ro. Consumul de carne de vită a scăzut cu aproape 16% în acest an în națiunea sud-americană, unde carnea de vită a fost întotdeauna o parte esențială a societății, alături de fotbal și ceaiul mate.

Multe case argentiniene au încorporate grătare ”parrilla” unde familiile se adună. Steakhouse-urile împrăștie colțurile străzilor din jurul Buenos Aires și oamenii se înghesuie în jurul grătarelor improvizate pentru a gusta carne de vită, chiar și pe șantierele de construcții sau la proteste. ”Carnea de vită este o parte integrantă a dietei argentiniene, este ca și cum pastele ar fi fost eliminate pentru italieni”, a declarat pentru Reuters pensionara Claudia San Martin, în vârstă de 66 de ani, în timp ce stătea la coadă la măcelărie. Ea a spus că este dispusă să reducă din alte achiziții, cum ar fi produsele de curățare, dar carnea de vită era sacră.

EXCLUSIV România primește o nouă scrisoare cu observații de la CE pe cererea de plată 3 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România primește o nouă scrisoare cu observații de la CE pe cererea de plată 3

"Argentinienii pot elimina orice, cred, în vremuri dificile ca acesta. Dar nu ne putem lipsi de carne", a spus ea. Totuși, cele mai recente date arată că argentinienii mănâncă în acest an carne de vită cu o rată de aproximativ 44 de kilograme (97 de lbs) pe an, în scădere puternică față de peste 52 kg de anul trecut și până la 100 kg pe an în anii 1950.

O parte din declinul pe termen lung este o tranziție pe termen lung către alte cărnuri, cum ar fi carnea de porc și puiul, precum și alimente de bază mai ieftine, cum ar fi pastele. Dar scăderea din acest an a fost determinată de o inflație de aproape 300% și de o economie stagnată, împreună cu măsurile dure de austeritate ale președintelui libertarian Javier Milei.

EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: 2 oferte la licitația pentru noul studiu de fezabilitate. Vechiul studiu va fi vândut la lichidarea fostei firme de proiect CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: 2 oferte la licitația pentru noul studiu de fezabilitate. Vechiul studiu va fi vândut la lichidarea fostei firme de proiect

Sărăcia a crescut, mai mulți oameni sunt fără adăpost în marile orașe, iar cozile la cantinele sociale au crescut. Multe familii au redus consumul de alimente de bază, cum ar fi carne, lapte și legume. Oamenii spun că încă nu simt beneficiul încetinirii inflației lunare.

"Situația în acest moment este critică. Consumatorii iau decizii gândindu-se doar la portofelul lor", a declarat Miguel Schiariti, președintele camerei locale a cărnii CICCRA, care se așteaptă la continuarea unui consum scăzut de carne. ”Puterea de cumpărare a oamenilor slăbește lună de lună”.

Mai puțină carne, mai multe paste

În zonele agricole din provincia Buenos Aires, crescătorii de vite se resimt. ”Scăderea consumului este îngrijorătoare”, a spus Luis Marchi, 48 de ani, inginer agronom și a treia generație care conduce afacerea agricolă de familie care produce cereale și animale. ”Consumul de carne de vită a scăzut destul de mult în ultima perioadă”, a adăugat el, dând vina pe inflație și pe declinul economic. ”Consumatorii încearcă să înlocuiască carnea de vită cu alimente mai ieftine, alte tipuri de carne sau paste”.

Un alt fermier, Guillermo Tramontini, în vârstă de 53 de ani, a declarat că costurile au crescut, în timp ce seceta a lovit anul trecut multe efective. ”Carna de vită nu este atât de scumpă, dar puterea de cumpărare a oamenilor a fost redusă îngrozitor”, a spus el, adăugând că fermierii sunt atenți cu cheltuielile de capital pentru a evita concedierea lucrătorilor.

EXCLUSIV Victoria Capital Partners, a unui cunoscut DJ din România, face un ansamblu rezidențial pe malul Lacului Morii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Victoria Capital Partners, a unui cunoscut DJ din România, face un ansamblu rezidențial pe malul Lacului Morii

Pe măsură ce consumul local a scăzut, exporturile au crescut, dar prețurile globale mai slabe au atenuat impulsul pentru fermieri. De departe, cel mai mare cumpărător de carne de vită argentiniană este China, deși importă bucăți mai ieftine, nefolosite pe plan intern. "Sectorul de export trece printr-o perioadă foarte grea, deși continuă să exporte volume mari. Prețurile pe piața internațională au scăzut foarte mult", a spus Schiariți.

„Cele mai ieftine bucăți”

În măcelaria sa din Buenos Aires, unde a lucrat timp de 40 de ani, Gerardo Tomsin, în vârstă de 61 de ani, a spus că oamenii încă mai vin să cumpere carne de vită, dar căutĂ mereu oferte mai ieftine. "Oamenii continuă să vină, problema este că consumă mai puțin. Sunt oameni care apelează la alte produse. Este o permanentă căutare a prețurilor", a spus el.

Un alt măcelar, Dario Barrandeguy, în vârstă de 76 de ani, a spus că oamenii cumpără cele mai ieftine bucăți de carne de vită sau alte cărnuri mai puțin costisitoare. ”Consumul de pui și porc a crescut foarte mult în ultima perioadă”, a spus el.

Președintele Milei, un economist de piață liberă care se autointitulează anarho-capitalist, a pus capăt înghețului guvernului peronist anterior asupra prețurilor la carne de vită. ”Lucrurile au devenit foarte scumpe și când este atât de costisitor, pur și simplu nu cumpărăm”, a spus Facundo Reinal, un profesor în vârstă de 41 de ani, adăugând că înseamnă să petrecem mai puțin timp socializând în jurul grătarului. ”Vedem oameni în general făcând mai puține grătare, ceea ce este o parte cheie a culturii de aici, în Argentina”.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
carne
inflatie