Populația adultă europeană vaccinată împotriva Covid este în creștere și atinge praguri satisfăcătoare în UE. Cetățenii UE și rezidenții adulți continuă să utilizeze diferitele seruri anti-coronavirus autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (Ema), arată o analiză La Stampa, citată de Rador.
Până vineri, 7 ianuarie, 80% dintre cetățenii UE care au cel puțin 18 ani, completaseră un ciclu complet de vaccinare . „O altă piatră de hotar atinsă” în lupta împotriva virusului, comentează comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakide, referindu-se la cele mai recente actualizări oferite de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Procentul, tradus în cifre, arată că în întreaga Uniune sunt peste 296,5 milioane de adulți protejați cu doză dublă, pe lângă alte 312 milioane de persoane cu vârsta de cel puțin 18 ani care au primit primul vaccin (84,4% din total). Date încurajatoare, care determină executivul UE să reînnoiască apelurile pentru accelerarea campaniilor naționale de vaccinare. „Continuați cu vaccinările și rapelurile”, aceasta este invitația lui Kyriakides, valabilă pentru toată lumea, dar cu atât mai mult pentru acele țări aflate încă în urmă.
Este cazul Bulgariei și României, unde întârzierile sunt evidente. În Bulgaria, doar 33,2% din populația considerată adultă a completat un ciclu de vaccinare, în timp ce procentul celor protejați cu o singură doză a ajuns la 34,1% din totalul tinerilor de 18 ani și peste.
Cifre mici și pentru România, unde 49,3% din populație are o doză unică de vaccin și 48,5%a făcut doza dublă.
În această monitorizare, Italia se remarcă prin exemplul său de excelență: 89,7% dintre adulți au primit o doză de vaccin și 83,6%, doza dublă. Ambii indici sunt peste media comunitară. Ca răspuns la pandemie, în ciuda protextelor no-vax, peninsula se confirmă a fi un model.